03 May, 2010

Ubuntu 10.04


Det ligner unægteligt skæbnens ironi, at mit system blev ustabilt op til release af den nye Ubuntu 10.04. Derfor opgraderede jeg naturligvis til denne nye udgave - med reformattering af hele harddisken. Det er en af de mange små fordele ved linux-systemer. Man kan altid vælge den nyeste version uden at skulle bøvle med licencer - og afinstallering af bloatware og sådan noget.

Den største nyhed er med garanti, at Ubuntu har droppet de brune og orange nuancer. Det holdt ellers hårdt. Helt siden Ubuntu Hoary Hedgehog - og sikkert også før den udgave - har temaet i Gnome været i disse farver. Så det er lidt nyt; men ærlig talt meget forfriskende. Der er ingen grund til at være så konservativ med den slags.

Umiddelbart virker det som om at systemet bliver en anelse hurtigere i bootprocessen. Fontene står mere klart på skærmen. Systemet virker på en gang lidt hurtigere - og lidt mere sløvt. Sløvheden indtræffer når flere ting afvikles på samme tid.



OK, mit system er altså ikke af nyere dato. Det ville være synd at sige. CPUen er en AMD 64 bit 3800+ med 1GB RAM fra omkring 2005. CPUen drøner derudaf med 75% selv om belastningen ikke burde være vildt stor.

Det ser ud til at i det mindste RAMen burde opdateres, for systemet bruger 45,5% af RAMen selv om der kun kører et par browsere og lidt småprogrammer. SWAP-partitionen er i brug. Selv om det kun er med 2MB så tyder det på, at der snart skal ske noget på den front.

Måske er min bedagede stationære server ved at være derhenne, hvor man skal overveje at bruge en Xubuntu i stedet for den mere forkromede løsning.

Hardwaren holder nok heller ikke evigt... ret beset er der tale om et stenaldersystem.

Men bortset fra farverne så ligner Ubuntu sig selv. Gnome kommer med en fin kontorpakke og nogle gode internetredskaber. Jeg kan især lide chatprogrammet Empathy, der langt om længe har fået lagt en Facebook-chat-protokol ind. Så nu behøver jeg ikke at logge på FB for at chatte med vennerne.

Hvis hardwaren holder så længe er tiden nok kommet til en letvægtsdistribution næste gang systemet gør kvababbelser.

No comments: