30 December, 2009

Ubuntu 9.10 problemer med installation på HP MIni

Det er vanskeligt at fremstille en bootUSB til HP mini. Ved boot gives en meddelelse om at man skal bruge en anden udgave af Ubuntu (Amd64 eller i386). Uanset om jeg bruger den ene eller den anden kommer fejlmeddelelsen.

Wubi installationen blev desværre ustabil, så den er fjernet.

At installere Ubuntu på HP Mini er åbenbart vanskeligt.

Lige nu downloader jeg Netbook Remix .iso. Et eller andet sted har jeg set, at man skal bruge .iso til cdrom og .img til usb. Måske skal jeg lede efter en .img version...

Har nu prøvet:
  • i386 versionen - kan ikke boote
  • amd64 vdersionen - kan ikke boote
  • netbook remix - sort skærm, og man kan ikke stifte til en terminalsession og køre en dpkg-reconfigure xorg
Ubuntu opgives ind til videre. Så nu er spørgsmålet, hvilken linux distribution virker?

HP Mini
Efter nogen googlen fandt jeg ud af at at HP Mini kun booter fra en usb, når man taster F9. Men desværre er Ubuntu meget træg i boot processen. Ubuntu "staller" ved cups. Dette kan løses ved at tilslutte en netforbindelse. Herefter "staller" systemet fuldstændigt ved opstarten af X, og man kan ikke bruge en alternativ terminal (alt+ctrl+f2 virker fx ikke).

Måske skulle man følge ideen om den alternative Xubuntu installations model?

(Hvis det her havde været Windows, så var jeg allerede utålmodig)

Xubuntu
Booter til startmenuen; men kommer ikke videre derfra.

Forsøgte igen ubuntu
Men uden helt. Denne gang fandt jeg ud af, at man kan lave en række bootsettings i menuen. Tast esc og derefter skriv fx help i menuen. Så kommer en række bootoptions. Prøvede en 14-15 gange med forskellige settings. Fandt ud af at root ikke kunne mounte et filsystem. Og nu er jeg ærlig talt træt af at prøve at installere Ubuntu via en usb. Selv med linux har tålmodigheden en grænse...

Ubuntu droppet...
Efter at have prøvet mange varianter af Ubuntu, så må jeg kaste håndklædet i ringen i denne omgang. Ubuntu kan tilsyneladende kun installeres via Wubi, og det er en ustabil løsning, fordi systemet går ned når Vista går ned.

Så nu vil jeg prøve nogle andre distributioner af linus .... ideer ...

Gav Ubuntu et par chancer mere. Fulgte instruktioner på diverse officielle sider; men enten kan systemet ikke boote - ellers staller det når man man når til X. Eftersom systemet ikke har læst sig selv ind, så kan man ikke arbejde som root / sudo.

Tålmodigheden hænger i en meget tynd tråd. Jeg har prøvet at installere Ubuntu i en lille uges tid nu uden held.

... endelig sker der noget ...
Jeg var lige ved at smide Ubuntu ud med badevandet; men så undersøgte jeg om Wubi var fjernet ordentligt fra Windows. Der var adskillige henvisninger til Wubi, som jeg fjernede efter en søgning i regedit på Vista. Der lå desuden nogle mapper på Windows fra den gamle installation. Efter at have fjernet disse mapper kunne Ubuntu installeres via Wubi. Nu har jeg læst, at man kan partitionere disken og installere Ubuntu permanent inde fra Wubi. Det bliver næste projekt.

Det holdt hårdt.

Itunes på linux

Denne artikel viser, at iTunes fungerer via Wine.

29 December, 2009

Panic Wubi Ubuntu 9.10 kernel 2.6-31-16-generic

Efter en opdatering i aftes vågnede wubi computeren op til en kernel panic. På nettet kan jeg se, at mange har det samme problem. Det drejer sig om kernen 2.6.31-16-generic. Løsningen er midlertidigt at boote via kernen 2.6.31-14. Hvis dette skal være permanent, så kræver det en ændring af grub. Alternativt kan man fjerne den kerne som ikke virker.

Løsning
  1. Lav en backup
  2. Åbn Synaptic
  3. Søg linux-image
  4. Fjern den nye kerne som ikke virker
På længere sigt er Wubi måske en dårlig løsning. Ubuntu fungerer bedst på en selvstændig partition.

28 December, 2009

PATH

Det kan være praktisk med en sti til scripts. I filen .bashrc tilføjes denne linje:

export PATH=$PATH:/home/bruger/stiTilDir

Video og archlinux

Brugere af videogruppen kan tilføjes manuelt i /etc/group. Efter video tilføjes brugernavnene sådan:

video:x:91:bruger1,bruger2

Derefter kan brugerne anvende /dev/video*

21 December, 2009

Netbook Remix - efter et par ugers brug


Nu har jeg brugt Netbook Remix i et par uger på to forskellige netbooks. Generelt med et rigtig godt resultat. I første omgang kræver det nye grafiske interface naturligvis lidt tilvænning. I Gnome er man vant til to paneler og masser af skriveborde. Netbook Remix giver kun ét skrivebord. Der er kun et panel øverst. Men skærmen er jo lille, så der er en vis fornuft i at spare på pladsen.

Til venstre er et panel, der giver adgang til alle programmer og mapper. Det er en rigtig god idé, og jeg har ikke set noget lignende i andre OS. Man vænnder sig hurtigt til denne opbygning. Programmerne maksimerer vinduerne, så man bør have en ikon i panelet, der fører "hjem".

Jeg har ikke helt kunnet vænne mig til at vinduesbjælken automatisk fjernes. Ideen er naturligvis, at man sparer en 20-25 pixels; men hvis man vil kopiere fra en folder til en anden, så bliver det altså hurtigt ret upraktisk.

Til gengæld er det nemt at fjerne denne uhensigtsmæssige opførsel. I administrationspanelet findes "Opstartsprogrammer" og så skal man slå programmet Maximus fra. Herefter opfører vinduerne sig mere civiliseret.

Det er faktisk min eneste anke. Netbook Remix er rigtig god på en lille skærm, fordi ikonerne er relativt store. Netbook Remix gør computeren en anelse hurtigere, end den traditionelle Gnome. Og det er rart på systemer, der ikke ligefrem dirrer af it-muskelstyrke.

Det kræver altid lidt tilvænning, når sagerne ikke helt er hvor de plejer. Den daglige brug er lidt mere nørdet, fordi højreklik på en statudlinje kan være nødvendigt for at lukke et vindue (alternativt kan man vælge > filer > luk ).

Maximus giver, meget underlige resultater i visse programmer, fx bliver VLC forstørret til fuld skærm. Og det giver ikke just et kønt resultat. At fjerne Maximus er med andre ord en stor fordel...

Til trods for de små skønhedsfejl, som man nemt kan rette op på selv, så vil jeg nok blive ved med at bruge Netbook Remix som skrivebordsmiljø på de små netbooks.

Nogen gange er det trådløse netværk en prøvelse, når man bruger linux. Men med Netbook Remix, så virker det bare. Det samme gælder webcam og diverse knapper. Den eneste knap som ikke er aktiv er den som skal deaktivere det trådløse netværk på Acer Aspire One; men det betyder ikke det helt store. På HP Mini virker alt, så vidt jeg kan se.

Kort sagt: Netbook Remix er fremragende til netbooks.

20 December, 2009

Cups

I Ubuntus printeropsætning kan man finde printserveren sådan:

> Server > Indstillinger > Avanceret

Ved "Gennemse Servere" klik på tilføj, og indtast IP-adressen.

Netværk


De små netbooks gør det efterhånden nødvendigt at lave et egentligt netværk i det lille hjem. Lige nu ser det nogenlunde sådan ud (men IP-adresserne er naturligvis ændrede af sikkerhedshensyn).

Det er kun nødvendigt med en fast ip-adresse. De to netbooks kan kommunikere med filserveren og printeren. Filer kan om nødvendigt overføres via serveren, Skype eller SSH.
  • De to netbooks bruger Ubuntu 9.10 Netbook Remix; men de kan om nødvendigt arbejde i XP eller Vista (f.eks. når en GPS eller lign. skal opdateres, eller et spil skal spilles)
  • Serveren er et Archlinux system

19 December, 2009

CUPS printserver

A) Opsætning af printserveren

  • Følg denne guide (fra Archlinux Wiki)
    http://wiki.archlinux.org/index.php/Cups#Between_GNU.2FLinux_Systems

B) Test: Forbind til serveren fra pc på netværket
  1. Klik på "Server"
  2. Indtast printserverens ip adresse f.eks. 192.168.1.101 (eller hvad den nu hedder)
  3. Det kan være en fordel at give computeren med printeren fast ip-adresse
C) Installer printer
Tilføj denne linje til /etc/cups/cupsd.conf:

Listen 192.168.1.20 (eller hvad printserveren hedder)

Genstart cups på det lokale system:

sudo /etc/init.d/cups restart

Tilføj printeren via printikonen i systemadministrationen.

På HP Mini fandt computeren omgående printeren. På Acer Aspire One skulle uri-en tilføjes manuelt. Den kan kopires fra serveren, gå i en browser ind på http://serverIP:631 (fx 192.168.1.20:631) Begge systemer kører med Ubuntu 9.10 / Netbook Remix

17 December, 2009

Acer Aspire One og Skype

Lyden i skype virker ikke; men ved at ændre ringetonen til pulse og at sætte sound til motherboardet virker sagerne. Klik på overskriften - den linker til en opskrift.

Wifi på Acer Aspire One

Det var en af de mere bøvlede ting at få til at virke. Efter megen googlen fandt jeg et tip, der virkede. Installer wicd via synaptic og genstart ...

Mange sites anbefaler at blackliste acer_wmi i /etc/modprobe.d/blacklist.conf ved at tilføje linjen:

blacklist acer_wmi

Men en enkelt blogger gik den modsatte vej. Jeg har med held valgt samme løsning, og droppet blacklisten af acer_wmi.

Og nu er jeg for første gang i meget lang tid online via wifi med vores Acer Aspire One.

08 December, 2009

Medierne som Maskinstormere

Det ligner en vis herres kamp mod vindmøllerne. I panser og plade stormede Don Quixote vindmøllerne; men det var ikke en kamp han kunne vinde.

Sådan er mediernes maskinstorm mod den frie adgang til nyheder på nettet også. Dagbladene er en uddøende race. At begrænse læsernes adgang er altså ikke vejen frem.

Folk gider ikke aviserne længere.

- Hvorfor vil vi ikke betale dem?

Tjah, jeg kan jo kigge indad. Hvorfor holder jeg ikke avis længere? Det må være ca. 5-6 år siden jeg sidst holdt en avis. Problemet var kombinationen af en meget høj pris - og det faktum at indholdet ofte var underlødigt.

Efter Danmarks eroringskrige i Østerled er nyhedsdækningen ikke blevet mere troværdig. Tvært imod. Det er vanskeligt at finde den kritiske journalistik. Information og nogle gange Kristeligt Dagblad er så vidt jeg kan se de eneste aktører, der forsøger at holde fanen højt.

På arbejdet kan jeg kigge i aviser. JyllandsPosten, Stiften og hvad de ellers hedder har næsten identisk indhold. Det ser ud til at mange journalister kritikløst kopierer det materiale man giver dem. Det kan være svært at tale om journalister, når der reelt er tale om kopister.

Engang var aviserne den 4. statsmagt. Den kontrollerende.

Sådan er det ikke længere. Nu er aviserne den 4. statsmagt. Den kopierende. Man kopierer den opportune holdning. Regeringens ord står uimodsagt. Selv når fremmedfjendske partier står bag en lovgivning, der er direkte modstrid med internationale konventioner og menneskerettighederne, så klapper pressen hælene sammen og skriger "Jawohl" til hysteriet.

Udviklingen er pinlig!

Hvad skal der til, hvis jeg skal betale for nyhederne? Mindre skrammel, færre reklamer, troværdig kritik og en helt ny kulturel dagsorden. Giv mig kvalitet, frem for kvantitet. Giv mig en lødig debat. Og lad være med at tro, at udviklingen af g-strengen er mere interessant end Schoppenhauers retorik. Læserne er ikke papnæser.

Når medierne med Murdoch i spidsen går til kamp mod den nye teknologi, så er der tale om maskinstormere, der ikke vil se, at udviklingen allerede har overhalet dem.

--

Og når gratisaviserne flyver rundt på banegården, så gider vi ikke engang at samle dem op. Der står jo ikke noget nyt i dem.

--

Men, når alt dette er sagt, så er der et problem. Et eller andet sted bliver jeg ved med at savne den journalistiske sporhund, pinden der roder i lortet og afslører falskheden. Hvor blev det af? Er det ikke melodien, der blev væk?

05 December, 2009

HP mini 2140 med Ubuntu Netbook Remix


Sådan ser skrivebordet ud med Netbook Remix, der er en Ubuntu klon. Når man taler om en lille skærm, så er denne GUI behagelig at bruge. Det tog lidt tid at vænne sig til at aktive programmer vises i menuen - og at der kun er en menu. Netbook Remix er mere fastlåst i sit design end man ellers er vant til fra Gnome; men effektivt er det. Jeg kan godt lide at bruge denne GUI.

Som sagt ville jeg gerne bevare Vista på denne pc - og derfor er Ubuntu installeret via Wubi. Alt virker så vidt jeg kan se upåklageligt.

02 December, 2009

Skrotter laptop

Så er bundskruerne ude. Ram og harddisk kan genbruges. Transformatoren kan sælges igen. Gad vide om elementer fra bundkort og skærmen kan genbruges?

Harddisken er en Seagate 5400.3 - jeg regner med at montere den i en "external hard disk case", der er bestilt via Amazon. Pris ca. 100,- kr.

Og så er det slut med Esprimo Mobile.

GDM nedgradering nødvendig i Archlinux

Efter opgradering virker GDM ikke længere i Gnome. Gnomes logonskærm looper tilsyneladende uendeligt. Så vidt jeg kan se er den eneste løsning at nedgradere GDM til en tidligere version - eller at vælge en anden logonprocedure end GDM. Nedgraderingen foregår sådan:

# pacman -U http://www.schlunix.org/archlinux/extra/os/x86_64/gdm-2.20.10-2-x86_64.pkg.tar.gz

Test

SXCB3T5783ZR

XFN link

Bror Arnfast

25 November, 2009

Ubuntudag 7.12. 2009 Århus

Den 7.12. er der Ubuntudag på Hovedbiblioteket i Mølleparken. Klik på linket og se oplægget fra Martin Pihl og Carsten Agger.

24 November, 2009

Ubuntu 9.10 - tung efter opgradering

Ubuntu 9.10 kører sådan set fint, når man installerer den fra ny. Men opgraderingen resulterer i noget meget tungt. Browsere crasher når java afvikles, skærmindstillinger gemmes ikke ordentligt etc.

Ved opstarten var skærmdriverne ikke korrekt konfigurerede. Heldigvis havde jeg lavet en sikkerhedskopi af /etc/X11/xorg.conf - og derfor var det relativt enkelt at lave en

# sudo cp xorg.conf.backup xorg.conf

Flere gange har jeg oplevet, at systemet "staller". Det er jo næsten som at bruge ... undskyld ordvalget ... Windows.

20 November, 2009

17 November, 2009

EeeBuntu - specialkerne til Asus EEE

Overskriften linker til en specialbygget Ubuntu-kerne til EEE PC. Den nuværende konfiguration giver problemer mht. wifi og andre unoder, så ved næste opdatering vælger jeg nok en installation via et repository.

15 November, 2009

Wubi Ubuntu HP Mini 2140 - wifi virker

Installation via wubi gik forholdsist fint. Som sædvanligt er der dog en kamp at udkæmpe med den trådløse driver. Under installationen kan man vælge "Netbook Remix" - og så får man en lækker brugergrænseflade til små skærme.

Wifi
Installer bcmwl-kernel-source via synaptic.

Alt virker tilsyneladende, selv esoterica såsom webcam. Jeg har vinket til mig selv via Cheese.

10 November, 2009

Tinglysning.dk - virker stadig ikke

Har nu gennemført samtlige trin op til selve tinglysningen. Men der kommer en fejlmeddelelse. Og tinglysningen har stadig ikke besvaret min email.

01 November, 2009

HP 2140

Leder efter en god linux distro til hp 2140.

  • Ubuntu har en netbook remix
  • Nogen skriver at Arclinux virker godt
  • At den i visse lande sælges m. SuSE
Ubuntu metoden
Her er en detaljeret vejledning.

30 October, 2009

Danmarks Digitale Dumheder

Nu har jeg igen prøvet at tinglyse et skøde. Igen fejlede forsøget. Websiden virker simpelt hen ikke. Jeg har heller ikke fået svar fra supporten. Det har ikke været muligt at ringe til denne offentlige myndighed. Ventetiden er på > 4 timer, og hvem har tid til det - når man har et arbejde, der skal passes? Så kan man jo sende en email. Det gjorde jeg for 4 uger siden. Og venter stadig på svar!

Kladder kan gemmes, og det er stort. Men tinglysningsdelen virker ikke. Man kan ikke sende skøder til underskrift.

Det er jo ikke ligefrem første gang, at digitale systemer ikke virker, når det offentlige har bestilt dem. Vi ved jo, at den slags tager tid. Der er fejl, der er børnesygdomme, der er uhensigtsmæssigheder som skal rettes... Der er så meget.

Så vi véd det jo godt.

Skidtet virker ikke.

Tinglysning.dk har lovet, at sagerne virker den 1.11. Så skal de altså klemme ballerne sammen i weekenden. For siden virker stadigvæk ikke.

Den digitale fordummelse breder sig med uhyggelig hast. Hver gang er det borgerne som skal stå model til tosserierne. Nu må det altså have en ende. Det kan da ikke passe, at man efter årtiers fejlslagne IT-projekter dropper bureaukratiske systemer, der trods alt har virket i mere end 100 år.

Nu kunne man jo tro, at CSC ville gå lidt stille med dørene. Men nej - projektet beskrives som en success! En hvad? Det er løgn... jeg trode ikke mine egne øjne. Henrik Hvid Jensen mener at dette fantastiske system beviser hans SOA teori. Det er jo aldeles fremragende.... ja fantastisk.... lad os knæle i dybeste ærefrygt for denne fremragende visionære tænker.

Sandelig om ikke SOA er en "best practise" model... SOA betyder "Service Orienteret Arkitektur". Service ...? Tjahumsasa. Nåeh - det er vel noget med at gemme sig bag en telefonsvarer og at undlade at reagere på henvendelser fra kunderne. Flot, imponerende ... jeg har aldrig set magen.

Best practise... men, hvad kræves der egentlig, før end man kan tale om en kikser?

Acer eee og Ubuntu 9.10

Specialkerner til EEE. Klik på overskriften og læs artiklen.

21 October, 2009

Flash CS4 ustabil

Programmet crasher hele tiden. Hvis jeg prøver at gå ind i document properties, så går Flash kold. Systemet har 2GB ram. Er det nok?

Systemkrav:

Tilsyneladende har jeg ram nok - hvis man tør stole på udgivernes anbefalinger.

Flere blogs nævner masser af nedbrud m. CS4. En opdatering fra Adobe påstår at løse problemet. Det må prøves.

10. nedbrud i aften.
F CS4 kræver en engels tåmodighed.

Gemte filer er ikke gemt. Hmmm...
Ved properties er der blank skærm ca. 20-30 sek. - enten crash ellers kan man indstille properties. Dramatisk er det....

Prøver at importere psd fil med design til webside. Men flash bryder sammen, når det skal gemmes. Efter ca. tre forsøg lykkedes det at lave filen.

Flash CS4 sikkerhedsdimmer

Flash CS4 har hmmm ... sikkerhedsdimmer, som gør at man ikke kan linke til noget via en lokal flashfil, uden at give den lokale fil lov til det. En webside åbnes, og heri angives, hvilke swf-filer som må gå på nettet. Husk at browse efter filen, så får den lokale fil lov til at gå på nettet.

18 October, 2009

Exaile media player

Jeg er mere til Gnome end KDE; men må indrømme, at jeg savner mediespilleren Amarok. Gennem de seneste par år har jeg brugt Rhythmbox; men den er for ustabil. Exaile er en videreudvikling af Amarok med til et GTK+ miljø. Derfor burde Exaile virke bedre end Amarok på mit system. Vi får se - umiddelbart virker Exaile lovende.

16 October, 2009

FS Esprimo Mobile v5535 virker ikke mere

Glæden varede kort. Laptoppen døde efter kun 1½ års brug. I morgen leverer jeg den tilbage, der er stadig ½ år tilbage af garantien. Fujitsu-Siemens er ikke et mærke jeg vender tilbage til frivilligt.

Den blev leveret med en Vista, der kørte alt for langsomt og utilfredsstillende. At få den til at virke med linux var en sjov kamp.

Men hardwaren holdt ikke til meget.

Konklusion: det mærke bruger jeg ikke igen.

12 October, 2009

Pysolfc solitaire spil

Pysolfc er en imponerende samling af solitairespil - bogstaveligt talt hundredvis af forskellige kabaler, mahyong, tarot-kabaler - og meget mere...

Pysolfc er som navnet antyder udviklet i Python, og fungerer på de gængse platforme. I downloadsektionen findes både linux og windowsvarianter.
http://sourceforge.net/projects/pysolfc/files/

Kan Bing bruges til noget seriøst?

Hver eneste gang jeg ved et uheld er kommet til at søge noget i Bing, så viser den kun kommercielle sider eller reklamer. Kan Bing bruges til noget seriøst? Bing er desværre ikke den søgemaskine, der trækker trafik fra Google. Tvært imod. Bing er kun noget jeg bruger ved en fejltagelse.

11 October, 2009

Tinglysning.dk - en kafkask farce der overtrumfer "Slottet"

  1. Valgt at logge på en stille søndag med den tanke, at så er systemet nok ikke overbelastet.
  2. Websitet kan ikke indlæse den digitale signatur med den anbefalede brower IE7. Pinlighederne vil åbenbart ingen ende tage for denne offentlige skandale. Konsekvens: tinglysning af skøder er pt. umuligt. Da jeg første gang oplevede problemer sendte jeg en email for at få rådgivning om en mulig papirløsning. Man har end ikke gidet at svare.
  3. Derefter prøvede jeg med et archlinux system med FF. Her kunne den digitale signatur heller ikke indlæses.
  4. Før disse forsøg prøvede jeg at logge på tinglysning.dk med FF på en windowsmaskine. Her kan den digitale signatur indlæses. Man kan logge på. Men data gemmes ikke.
Konklusion: systemet er pt. aldeles ubrugeligt. Som sagt nytter det ikke at henvende sig telefonisk, skriftlig eller personligt. Man kan heller ikke skrive og få en papirsformular. Måske er tinglysningskontoret inspireret af Kafkas "Slottet". Tænk at have offentlige myndigheder i et land, der blokerer for al ejendomshandel. Myndigheder som man end ikke kan henvende sig til.

Næste serie af forsøg:

  1. Forsøger med en XP på en Acer EEE med en forældet browser. Her kan man faktisk logge på. Det lader til, at man ikke skal bruge IE7; men derimod IE6. Jeg kan logge på og komme til formularen med anmeldelse af et nyt skøde.
  2. Prøver at gemme en kladde. Funktionen virker ikke.
  3. Indtaster oplysninger, efter tre-fire minutter crasher systemet. Om det så er windows, java eller tinglysning.dk der er årsagen ved jeg ikke.
  4. Reboot.
  5. Logger på igen.
  6. Konstaterer at kladdefunktionen stadig ikke virker.
  7. Nu tilbyder Java en ny version; men er det klogt at opdatere. I første omgang lader jeg være - og forsøger igen med en anmeldelse af et skøde.
Hul igennem
Så kom der hul igennem. Pludselig virker kladdefunktionen. Man skulle bare gætte, hvordan den virker. Kladden skal have et navn, og man skal gemme den. Det kræver lidt ekstra museklik; men vi nærmer os trods alt noget som virker.

Det lykkedes at logge på via en Acer EEE med uopdateret browser og en forældet java ... næsten ... at komme gennem de 22 sider; men da der var en for lang tekst i nogle felter samt en ukendt indtastning i et eller andet felt - før formularen begyndte, så var indtastningen ugyldig.

Et eller andet sted er det jo en "tilbage til start uden at indkassere matadorlegatet"; men det er også en partiel success, for her er løsningen på problemet jo. Men lige nu orker jeg altså ikke at genindtaste de mange sider en gang til.

Nå - jeg venter til efter frokost og håber da at gennemføre tinglysningen.

Mon ikke en simpel usabilitytest havde været på sin plads i dette projekt. Og lidt vejledning fra eksperter om almen it-sikkerhed, herunder det faktum at folk opdaterer deres systemer. Det er faktisk rent held, at jeg har en gammel udgave af XP med en uopdateret java. Vi bruger stort set aldrig XP på Acer EEE. Ubuntu kører bedre. Men denne gang blev windows altså redningsmanden.

Forsøg 2
Efter endnu et forsøg var der fejl i formularen. Jeg fik denne meget sigende fejlmeddelelse efter at have indtastet 22 (skriver: totityve) sider med formularer:

--- citat ---

Anmeldelse fejlet

Din anmeldelse er fejlet, prøv at indtaste anmeldelsen igen.


Anmeldelsen validerer ikke:
Linje: -1, besked: string length (42) is greater than maxLength facet (34) for CompletePostalLabelTextType in namespace http://rep.oio.dk/cpr.dk/xml/schemas/core/2005/05/19/


--- citat slut ---

For systemudvikleren kan det her gryf måske være til hjælp. Men jeg fatter ikke en bjælde. Hvad har jeg gjort forkert? Hvordan retter jeg min fejl. Og igen - nej man kan ikke få hjælp på websiden...

Jeg udtaler snart et bandeord.

Men jeg prøver at beherske mig, og har sendt en email og udbedt en forklaring på fejlmeddelelsen, der ikke gjorde mig meget klogere. En eller anden streng er for lang, jow' da - og tør man så spørge etaten hvilken streng der var for lang???

Jeg ved heller ikke om der er tale om en fejl 42 eller om der er tale om en systemfejl. Hvis det sidste er tilfældet, så kæmper jo selv guruerne forgæves.

Forsøg 3 - Partiet opgivet
Sådan skriver man i skak, når der lissom ikke er mere at gøre. I denne omgang må jeg desværre renoncere. Efter et forsøg på at fjerne selve skødeteksten var resultatet endnu en nedslående og fuldstændig uforståelig fejlmeddelelse.

Nå, jeg gider ikke at bruge mere af denne smukke søndag på at kæmpe med klamphakkernes katastrofe. Tidsforbrug: 10:30-13:45.

10 October, 2009

Strømforsyning til Esprimo Mobile

Så ankom strømforsyningen, som var bestilt online. Batteriet ladede op i et par timer, og nu virker det som om at den bærbare kører fint igen. Herligt. Underholdningsværdien i denne billige laptop har været helt i top; men næste gang jeg køber en bærbar, så bliver det nok en mere linuxvenlig mærkevare.

08 October, 2009

Skitse: satyr




Først Colors / Posterize (kun to farver S/H). Derved forsvinder de irriterende prikker, der danner en "aura" omkring nogle indscannede figurer. Derefter konverteret til RGB. Så farvesat.

Skitse: Dreamscape

Skitse

Skitse

GIMP brushes (pensler)

  1. Lav en transparent fil, f.eks. 50x50px
  2. Tegn den ønskede pensel
  3. Gem den i formatet *.gih
  4. Kopier penslen til .gimp-2.6/brushes/dinfil.gih
Tip lav evt. et symbolsk link til en synlig mappe.

07 October, 2009

Tinglysning.dk

Sitet er reelt nede. Jeg giver op for i dag. Følg debatten her: http://www.computerworld.dk/art/53358?cid=4&q=tinglysning&sm=search&a=cid&i=4&o=0&pos=1

Ok, tænkte jeg. Så vil jeg se en video. Nu har den gnavet og gnavet i fem minutter og er stadig ikke begyndt. Man kan altså godt streame en video...

Langt om længe blev videoen klar, og den er en behagelig overraskelse. Trin for trin bliver man guidet igennem de trin som skal til for at få godkendt et skøde. Både køber og sælger - eller deres advokater mv. via fuldmagt - skal underskrive skødet online. Det er ikke vildt besværligt; men nok ikke nemt for den, der lader sig afskrække af en digital signatur.

IE Renderer plugin til firefox
Via IE plugin kan man snyde websiden til at tro, at man har den rette browser. Genialt. Tak til Henrik, for denne magiske formular. Måske virker siden bedre, fordi dette plugin kan efterligne flere IE-"motorer".

Nå, det virkede også kun i fem minutter. Tilbage til start...

Tinglysning.dk - virker ikke med IE8

Man kan ikke installere den digitale signatur med IE8. Det kan man til gengæld i FF.

Computerworld har i dag en artikel om problemerne med dette site, der har kostet over en halv milliard at producere.

Ok, fem minutter efter i FF er jeg tilsyneladende logget ind. Så langt når man ikke med IE8.

Nå efter en fire fem minutter blev jeg smidt tilbage til start:

Der er sket en fejl på Tinglysning.dk. Prøv igen senere.

Tekniske detaljer:
Tidspunkt:07-10-2009 14:47:20
Release:R4.2GZ1-027mds1
Host:Server03
Transaktion:162c2052-7b95-4ea8-b4d8-XXXXXXXX

06 October, 2009

Tinglysningsretten i Hobro

Her er Danmarks suverænt dårligste offentlige webside!
  1. Hjemmesiden viser, at den er nede, hvis man bruger Firefox.
  2. En telefonsvarer henviser folk med problemer til en anden side, nemlig: www.tinglysningsretten.dk
  3. Så kommer man igen via et link tilbage til den side, der ikke virker
  4. Så kan man prøve at ringe til hotline igen
  5. Og igen konstatere, at køen er hinsides det vanvittige.
Det er simpelt hen for dårligt! Hensigten er åbenlyst, at det skal være besværligt for private at tinglyse. Helst umuligt. Og man skal under igen omstændigheder kunne komme i kontakt med denne såkaldt offentlige myndighed.

Man SKAL bruge windows
Aha - tjekkede lige siden i IE. Man SKAL bruge windows. Virkelig en glaspræstation på en offentlig hjemmeside. Når man bruger linux og FF, så er linkene døde. Nå så windows er et krav på en offentlig hjemmeside. Interessant; men hverken klogt eller etisk forsvarligt.

IE8 - æøåÆØÅ virker ikke...
Så er man inde i det allerhelligste og kan snuse rundt. Men i søgefelterne virker ÆØÅæøå ikke, det bliver til "gryf". Pinligt.

Siden er - som tidligere omtalt her - "optimeret" til IE7 og virker ikke under IE8. Pinligt.

Der er sket en fejl, prøv igen senere
Tjah, det måtte jo komme....

04 October, 2009

audio-convert

Audio-convert er en samling af scripts som konverterer lydfiler til et andet format. Da jeg rippede min cdsamling til computeren kom en del filer til at ligge i windowsformatet *wma - nu ændres de til mp3. Desværre har scriptet ikke en -R mulighed, så man kan ikke ændre hele moletjavsen i et hug.

# audio-convert *wma && rm wma

Problemet kan overvindes ved at lave en søgning på *wma i musikfolderen via Gnomes søgefunktion. Herfra kan mappen åbnes, og mappen kan igen åbnes i en terminal fra Nautilus (hvis en sådan plugin er installeret). Når wma filerne er fjernet, så rykker næste mappe øverst i søgningen.

01 October, 2009

DanID vil ikke supportere linuxbrugere men gerne hjælpe

På DanIDs hjemmeside kan man bede om support. En af valgmulighederne er linux. Jeg angav præcist Archlinux og browseren Firefox 3.5.1. Heldigvis fandt jeg selv løsningen efter lidt eksperimenteren. Så nu kan DanID her læse, hvordan de kunne have vejledt mig.

Måske skulle man tilbyde diverse offentlige instanser en automatisk formular, af typen (her i pseudokode):

if (svar != Windows) {echo "Du behøver ikke at sende en email fra denne formular. Vi yder kun support til Windows."; }

Et opmuntrende svar fik jeg dog fra DanID. På den ene side siger DanID, at man ikke yder suppport og på den anden side linker til an vejledning, der også understreger at der ikke ydes support, hvorpå der ironisk nok kommer en række oplysninger, der kun kan betegnes som support til at installere den digitale signatur på et Ubuntu-system. De fleste linuxbrugere vil faktisk kunne få gavn af denne vejledning - uanset hvilken variant man bruger.

Men for DanID er konklusionen knusende klar: Hvis du ikke bruger Windows, så er support ikke support.
- A'hvaba?

Måske fordi linux-brugere igen og igen skal gøres opmærksomme på, at de er meget, meget, meget besværlige og slemme.

Nå, men jeg er da ligeglad med om det hedder support eller ej, når bare hjælpen når frem. Og det gjorde den da. Men det ville da klæde DanID, som jeg faktisk betaler for via skattekronerne, hvis man blot gjorde opmærksom på at her er en vejledning - og hvis man ikke lige har en liggende, så kunne det måske være en anledning til at udvidde horisonten en anelse og researche problemstillingen. Det ville være den professionelle tilgang til en brugervenlig support.

Her er brevet fra DanID, jeg har dog anonymiseret embedsmandens navn; men fornavnet er redaktionen bekendt:

Hej Per

Tak for din henvendelse.

Jeg må desværre informere dig om, at vi ikke kan give dig support, da du benytter Archlinux.

Jeg kan kun henvise dig til vejledningen til installation i Linux: https://danid.dk/export/sites/dk.danid.oc/da/support/vejledninger/linux/installation/installation_paa_linux/

Så kan du evt. kontrollere om du har installeret den korrekt og muligvis genbestille på www.danid.dk

Du er velkommen til at kontakte os på tlf. 80307050. Vi har åben alle hverdage mellem 8-20 og i weekenden mellem 10-16.

Med venlig hilsen / kind regards

[ NAVN ]

End user

DanID A/S
Privat support +45 80 30 70 50
Erhverv support +45 80 30 70 90
http://www.danid.dk | privatsupport@danid.dk | erhvervssupport@danid.dk

30 September, 2009

Tinglysning.dk

Det skal jo helst ikke være for nemt for brugerne... klokken er nu 17:08 og der er lukket og slukket på nettet. Nå ja, hwa... i morgen skulle det jo blive meget bedre. Følgende besked opmuntrer på siden:

"Der er lukket for digital tinglysning fra kl. 18.00 til kl. 06.00 i perioden fra 8. september og frem til 1. oktober 2009. I denne periode vil der blive foretaget serviceeftersyn. Herefter vil systemet være åbent hele døgnet"

Løsning: Digital signatur

Jeg valgte at logge på "med en usb-nøgle". Angav derefter det korrekte directory, og så fungerer adgangen til f.eks. e-boks.dk

Digital signatur

Efter installation virker den digitale signatur ikke i archlinux / Firefox 3.5.2. Fejlmeddelelsen siger:

"Der er opstået en fejl

Du har valgt en digital signatur, som ikke er gyldig. Du har muligvis ingen brugbare digitale signaturer installeret på din computer. Luk evt. din browser og prøv igen (fejlkode 0x017021)."

27 September, 2009

Esprimo Mobile - det var ikke batteriet som var problemet

Ahaaaa - ledningen på transformatoren var knækket et sted. Og derfor har min laptop sådan set haft ret hele vejen igennem. Altså: batteriet aflader selv om nedledningen er sat i. Forbindelsen er løs, så nogen gange er der strøm, andre gange ikke.

Løsning: en ny transformator skal anskaffes.

22 September, 2009

Mulig opskrift: eee med speciel kerne

Opsætningen af eee med ubuntu 8.10 er for at sige det pænt bøvlet. Men der findes tilrettede kerner, måske er det en løsning. Det ligner et weekendprojekt ...

Løsning: Gnome tid +2 timer

Løsningen er at installere ntp, og at bede Gnome om at synkronisere med en ntp-server. Ergo:

# pacman -S ntp

Af en eller anden grund virker openntpd ikke sammen med Gnome.

Gnomes tid er +2 timer

Underligt problem i Gnome. Der lægges konsekvent to timer til tiden. Klokken passer i bios, så det er et Gnome problem. Når jeg retter noget som administrator, så gemmes rettelserne tilsyneladende ikke.

21 September, 2009

Tinglysning.dk II

Det er håbløst at henvende sig telefonisk til tinglysning.dk. Kommunen kan heller ikke hjælpe med et skema, når man ikke har Internet Explorer 7. Næh nej, prøv professionel hjælp.

Jeg prøvede at ringe til tinglysning.dk. Køen var på 20 personer. Denne "service" er fuldstændig håbløs! Man kan som almindelig borger ikke få hjælp når det gælder tinglysning. Kommunens råd var: få professionel hjælp. Jo godmorgen... måske er systemet gjort ekstra besværligt for private, simpelt hen for at beskytte den brance der skriver skøder...

Nå, jeg kan ikke få svar på mit spørgsmål om hvorvidt "optimeret til IE" betyder at man ikke kan anvende Firefox?

Nu skal jeg igen bestille en digital signatur, som udløber om tre måneder, fordi jeg kun bruger den sporadisk. Hvem ved om det er spild af tid.

Tinglysning.dk I

Al tinglysning er åbenbart blevet digital. Og det er rigtig smart. Man har valgt at optimere til Internet Explorer 7.0 - og man får problemer med 8.0. Bravo! Det kræver virkelig talent at udvikle i Java, der kører på alle platforme - for derefter at pseudooptimere til en forældet og uhyggeligt usikker browser, der kun fungerer i Windows. Tænk at mine skattekroner går til sådan noget.

Og hvad skal man så gøre, hvis man bruger Firefox, Safari eller andre browsere. Skal man "optimere styresystemet" til det usikre Windows?

11 August, 2009

Esprimo Mobile

Sandsynligvis er batteriet problemet....

Powermanager etc. løste ikke noget. PCen fungerer ikke uden batteri - netstik alene er ikke nok. Det er lidt underligt.

31 July, 2009

Esprimo Mobile går ned

Esprimo Mobile bliver meget varm og går ned efter et par timers surfen. Måske er noget galt med afkølingen? Den kan også finde på at mene at batteriet er afladet, når netstikket er i. Den har det ikke helt godt. Måske er der en løsning i bios?

Tjekkede bios
Her var ingen løsning.

Powermanager
PCen har både Xfce og Gnome Powermanager. Prøvede at slå Xfce's power manager fra. Vi får se om det så virker.

Wifi på serveren

Så lykkedes det at få trådløst net installeret på serveren Osiris. Historikken ser sådan ud:
  1. 902 pacman -S wifi-select wireless_tools wpa_supplican wicd netcfg networkmanager dhcpd
    903 pacman -S wifi-select wireless_tools wpa_supplicant
    904 pacman -S wifi-select wicd netcfg networkmanager dhcpd
    905 pacman -S wifi-select wicd netcfg networkmanager
  2. 917 /etc/rc.d/network stop
    918 /etc/rc.d/dhcpd stop
  3. 932 gedit /etc/rc.conf
    Her tilføjedes linjen: 932 gedit /etc/rc.conf
    Tilføjede daemons:
    DAEMONS=(syslog-ng network netfs crond mysqld sshd ptal-init msqld cups dbus wicd !dhcdbd !network !networkmanager hal fam gdm)
    Og fjernede andre networkmanageres hærgen:
    INTERFACES=(!eth0 !wlan0)
  4. 933 gpasswd -a BRUGER network (tilføjer relevante brugere, så de må administrere netværket).
Efter genstart kunne wicd-client konfigureres:
  1. Loggede på mit accesspoint
  2. Fjernede ledningen
Tjekkede til sidst om brugerne faktisk kunne logges på.
Dette er skrevet uden netkabel...

29 July, 2009

wicd

Husk at give brugeren, f.eks. mig ret til at bruge wifi netværket med wicd - gør sådan:

# gpasswd -a per network
# Adding user per to group network

22 July, 2009

Philips TV-link

Købte et Philips TV link i Electronics World. Billedet kunne overføres; men det hakkede. Lyden skrattede. Aftanden var højst 8 meter. Fik pengene tilbage uden problemer. Om jeg fik en mandagsmodel eller om dimmeren er ubrugelig skal jeg ikke kunne sige.

17 July, 2009

Konverter fodnoter til slutnoter

Skrev et dokument i OpenOffice med fodnoter. Trykkeriet havde brug for slutnoter. Konverteringen var ikke enkel. OpenOffice kan ændre fodnoter til slutnoter med et klik; men MS Word konverterer ændringen tilbage til fodnoter igen. Kuren er tilsyneladende at editere filen i MS Word:
  1. > vis > noter
  2. Højreklik på en note
  3. vælg konverter til slutnote
Og så fremdeles gennem hele dokumentet. Jeg håber, at MS Office har en mere enkel metode - heldigvis var der kun en 15-20 fodnoter i artiklen...

01 July, 2009

Esprimo Mobile Strømstyring

Gnome-power-manager har problemer med at angive batteriets tilstand. Selv med ledning mente den, at batteriet måtte aflade - og lukkede systemet ned, når den lidt tilfældigt mente, at nu måtte batteriet være "afladet". Flere har haft samme problem - både i Ubuntu- og Archlinuxfora har jeg set indlæg om problemet.

Jeg har valgt at slå gnome-power-manager fra i > System > Preferences > Startup Applications

Ikke just en elegant løsning; men det virker.

25 June, 2009

Yi Ching med pyching



Yi Ching er et udmærket orakel i forbindelse med computere, fordi både operativsystemet på computeren og det ældgamle mantiske system bygger på en binær kode.

Brugen af Yi Ching er udpræget magisk. Det er jo primitivt at spørge: "Hvad bringer fremtiden". Yi Ching bruges mere offensivt, spørg hellere: "Hvad skal jeg gøre for at få XyZ til at ske".

Naturligvis svarer Yi Ching altid rigtigt, det er blot et spørgsmål om den menneskelige bevidsthed er i stand til at tolke svaret korrekt. Heri ligner Yi Ching de klassiske orakler.

Linux og Gnome
Pyching er som navnet antyder skrevet i Python, der kan afvikles på de fleste operativsystemer.

Ubuntubrugere kan hente pyching via sudo apt-get install pyching. Andre distroer har også pyching i deres repositories. Archlinux her den ikke; men installationen er forholdsvis enkel:

  1. Download pyching*.tar.gz filen fra Sourceforge
  2. Pak den ud, f.eks. i /usr/share/pyching
  3. Gør pyching.py eksekverbar:
    # chmod a+x pyching.py
  4. Programmet kræver at både python og tkinter er installeret.
  5. Lav en genvej i panelet til programmet, eller opret et menupunkt, der linker til pyching.py.
Genvejen tilføjes sådan:
  1. Højreklik på panelet
  2. > Custom Application Launcher
  3. Giv en overskrift, sti til pyching.py og en beskrivelse af programmet. Husk at pyching eksekveres via python, derfor ser kommandoen sådan ud: "python /usr/share/python/python.py" (stien er naturligvis afhængig af hvor du har lagt programmet)
  4. Klik på ikonen, hvis den skal udskiftes med noget mere interessant
En bivirkning er, at du nu kan linke til alle de programmer, som du selv har skrevet...




Her kan du hente Pyching på Sourceforge.

24 June, 2009

Tomtom og linux

Tontom GO 630 kan mountes som USB-device. Kort sagt: forbind Tomtom med din pc, og så er der adgang til ... alt. Det vil sige at filer kan lægges over på Tomtom, man kan lave sine egne lyde etc. Tomtom minder på visse måder om en linuxmaksine, omend gpsen forekommer lidt mere rodet.

23 June, 2009

Noter fra wifi-pakker til Esprimo / Archlinux

288 pacman -S wifi-select
319 pacman -S flashplugin
326 pacman -S wireless_tools
340 pacman -S wpa_supplicant
341 pacman -S wicd
344 pacman -S netcfg
361 pacman -S networkmanager
369 pacman -S dhcpd

22 June, 2009

Wifi og archlinux

Konfigureres let via wicd-client. Skal afvikles som root.

Distros i det lille hjem

I øjeblikket bruger vi disse distroer / OS:
  • Asus EEE: Ubuntu 9.04
  • HP Laptop arb.: Ubuntu 9.04 / Windows XP
  • FS Esprimo Mobile: Archlinux
  • Server Desktop: Archlinux
  • Tomtom: linux-klon
Ubuntus stjerne er desværre dalende. Af en eller anden grund er den blevet meget tung at danse med. Til gengæld holder jeg meget af at bruge Archlinux, fordi systemerne bliver bygget op fra grunden.

Archlinux og Esprimo Mobile

Opsætning:
  • pacman -S Xorg (dvs. X)
  • pacman -S xf86-video-intel (grafikdriver)
  • pacman- S hal (hal)
Og så # Xorg -configure
Dette skaber en fil, der lægges som xorg.conf i /etc/X11/

Så (husk at tilføje hal til daemons i /etc/rc.conf)
# /etc/rc.d/hal start
# startx

OK, det virker, så:

# pacman -S gnome gnome-extras
/etc/rc.d/gdm start

Fungerer med en meget lav opløsning 800x600; men det er en begyndelse. Herefter installeredes
  • OpenOffice
  • Gnome
  • XFCE
Har eksperimenteret med sisdriveren. Og nej, den virker stadig ikke; men den plejer jo at give problemer. Intet nyt under solen.

Her er den modificerede /etc/rc.conf

--- start ---

#
# /etc/rc.conf - Main Configuration for Arch Linux
#

# -----------------------------------------------------------------------
# LOCALIZATION
# -----------------------------------------------------------------------
#
# LOCALE: available languages can be listed with the 'locale -a' command
# HARDWARECLOCK: set to "UTC" or "localtime"
# USEDIRECTISA: use direct I/O requests instead of /dev/rtc for hwclock
# TIMEZONE: timezones are found in /usr/share/zoneinfo
# KEYMAP: keymaps are found in /usr/share/kbd/keymaps
# CONSOLEFONT: found in /usr/share/kbd/consolefonts (only needed for non-US)
# CONSOLEMAP: found in /usr/share/kbd/consoletrans
# USECOLOR: use ANSI color sequences in startup messages
#
LOCALE="da_DK"
HARDWARECLOCK="localtime"
USEDIRECTISA="no"
TIMEZONE="Europe/Copenhagen"
KEYMAP="dk.map.gz"
CONSOLEFONT=cp850-8x16.psfu.gz
CONSOLEMAP=8859-15
USECOLOR="yes"

# -----------------------------------------------------------------------
# HARDWARE
# -----------------------------------------------------------------------
#
# MOD_AUTOLOAD: Allow autoloading of modules at boot and when needed
# MOD_BLACKLIST: Prevent udev from loading these modules
# MODULES: Modules to load at boot-up. Prefix with a ! to blacklist.
#
# NOTE: Use of 'MOD_BLACKLIST' is deprecated. Please use ! in the MODULES array.
#
MOD_AUTOLOAD="yes"
#MOD_BLACKLIST=() #deprecated
# modules: sisfb = grafikdriver
MODULES=(sisfb)

# Scan for LVM volume groups at startup, required if you use LVM
USELVM="no"

# -----------------------------------------------------------------------
# NETWORKING
# -----------------------------------------------------------------------
#
# HOSTNAME: Hostname of machine. Should also be put in /etc/hosts
#
HOSTNAME="Seth"

# Use 'ifconfig -a' or 'ls /sys/class/net/' to see all available interfaces.
#
# Interfaces to start at boot-up (in this order)
# Declare each interface then list in INTERFACES
# - prefix an entry in INTERFACES with a ! to disable it
# - no hyphens in your interface names - Bash doesn't like it
#
# DHCP: Set your interface to "dhcp" (eth0="dhcp")
# Wireless: See network profiles below
#
eth0="dhcp"
INTERFACES=(eth0)

# Routes to start at boot-up (in this order)
# Declare each route then list in ROUTES
# - prefix an entry in ROUTES with a ! to disable it
#
gateway="default gw 192.168.0.1"
ROUTES=(!gateway)

# Enable these network profiles at boot-up. These are only useful
# if you happen to need multiple network configurations (ie, laptop users)
# - set to 'menu' to present a menu during boot-up (dialog package required)
# - prefix an entry with a ! to disable it
#
# Network profiles are found in /etc/network.d
#
# This now requires the netcfg package
#
#NETWORKS=(main)

# -----------------------------------------------------------------------
# DAEMONS
# -----------------------------------------------------------------------
#
# Daemons to start at boot-up (in this order)
# - prefix a daemon with a ! to disable it
# - prefix a daemon with a @ to start it up in the background
#
DAEMONS=(syslog-ng network netfs crond hal)

--- slut ---

Og her kommer den modificerede /etc/X11/xorg.conf

--- start ---

Section "ServerLayout"
Identifier "X.org Configured"
Screen 0 "Screen0" 0 0
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
ModulePath "/usr/lib/xorg/modules"
FontPath "/usr/share/fonts/misc"
FontPath "/usr/share/fonts/100dpi:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/TTF"
FontPath "/usr/share/fonts/Type1"
EndSection

Section "Module"
Load "dbe"
Load "glx"
Load "extmod"
Load "dri"
Load "dri2"
Load "record"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "auto"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
VendorName "Monitor Vendor"
ModelName "Monitor Model"
# herfra modificeret

HorizSync 28-72
VertRefresh 43-60
# Leave other settings in tact


EndSection

Section "Device"
### Available Driver options are:-
### Values: integer, : float, : "True"/"False",
### : "String", : " Hz/kHz/MHz"
### [arg]: arg optional
#Option "ShadowFB" # []
#Option "DefaultRefresh" # []
#Option "ModeSetClearScreen" # []
Identifier "Card0"
Driver "vesa"
VendorName "Silicon Integrated Systems [SiS]"
BoardName "771/671 PCIE VGA Display Adapter"
BusID "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Card0"
Monitor "Monitor0"
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1280x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection

EndSection
---- slut ---

Archlinux og Esprimo Mobile

I første omgang havde jeg ikke held med at installere Archlinux; men efter nogle forsøg lykkedes det. Det var dog først da jeg besluttede helt at fravælge Windows Vista og at bruge hele harddisken til linux at det lykkedes.

Så nu har jeg en fin kommandoprompt.

21 June, 2009

FS Esprimo Mobile v5535

Det ser ud til at Archlinux virker. Efter eksperimenter med livecden blev wifi uden problemer genkendt. Om X kan køre er en anden sag. Men Archlinux er klart en installationskandidat.

20 June, 2009

Ubuntu og Esprimo Mobile en prøvelse

Først røg wifidriverne. Efter sidste opdatering virker skærmdriverne ikke. FS Esprimo Mobile og Ubuntu er kort sagt lidt af en prøvelse. Når skidtet virker, så lad være med at opdatere... ! Jeg er ved at nå det punkt, hvor Windows vender tilbage til denne pc.

OK, min tålmodighed er slut. Nu vil jeg finde en bedre distribution.

  1. Pure:Dyne - kører fint; men er kun en live distribution. Mærkeligt nok bygger den på Ubuntu. Grafikkort konfigureres korret og selv wifi fungerer. Ergo: der må findes en linux som virker her!
  2. Sabayon - virker ikke.
  3. RoseLinux - håbløst.
  4. Ubuntu 8.x og 9.04 virker ikke
  5. Mandriva: X-virker ikke
Hmm ... måske skal jeg finde en bedre ... laptop.

(Dette skrives fra Vista, og at arbejde her er en prøvelse. Systemet blokeres af diverse uvedkommende skrammel igen og igen. Efter 10 minutter savner jeg linux' fred og arbejdsro)

11 June, 2009

Wifi og linux

I øjeblikket er wifi-drivere på Ubuntu linux et mareridt. Først virkede EEE driverne ikke efter en opdatering. Nu virker de heller ikke på FS Esprimo Mobile. Flere indlæg i blogs hist og her skriver om problemet. Dette er skrevet på en kablet laptop...

19.6. - problemet med wifi er stadig ikke løst. Har prøvet et hav af guides. Måske er en reinstallation den bedste udvej?

09 June, 2009

Brænde sikkerhedskopi af DVD

Linket (klik på overskriften) leder til en artikel om at brænde en kopi af en dvd.

  1. lav en .iso fil
  2. brænd en kopi af den sådan:
    growisofs -Z /dev/cdrw=/home/per/iso/titel.iso

Stiften blokerer AdBlocker

Nu blokerer Stiften og andre dagblade for brugere med AdBlocker.

Men hvorfor blokerer vi for reklamerne?

Fordi de er hamrende irriterende, de gør computeren langsommere og jeg gider ikke at blive udspioneret tredjepartsprogrammører. Når jeg åbner papiravisern, så behøver jeg jo heller ikke at bladre samtlige annoncer igennem eller at levere statistisk information til firmaer uden for avisen.

Så derfor læser jeg ikke Stiften på nettet længere.

Openoffice - konverter fodnoter til slutnoter

Det er relativt simpelt; men for ikke at glemme det:
  1. > Funktioner > Fodnoter
  2. Placering (vælg: dokumentets slutning)
  3. OK
Så placeres noterne på en selvstændig side sidst i dokumentet.

05 June, 2009

Løsning: Openoffice 3.0 stavekontrol

Stavekontrollen virker ikke i Openoffice 3.0 - hverken under windows eller linux. Der må da være et hack et eller andet sted ...

Kan det virkelig være rigtigt, at man er nødt til at skifte til MS Word for at tjekke stavningen? I så fald bliver Open Office en unødvendig omvej.

(eller konvertere dokumentet til .txt og bruge sager som ispell / aspell etc.)

Løsning
Leif Lodahl anbefalede denne løsning, som virker:
  1. > Funktioner > udvidelsesadministration
  2. tjek om ordbøger er synlige
I linux var stien forkert. Efter at have rettet stien til /opt/openoffice/share/extension/install og så at vælge passende ordbøger herfra virker sagerne.

Windows XP krævede af en eller anden grund. at jeg lagde ordbogen lokalt. Måske fordi jeg ikke er administrator på min arbejdspc eller noget i den dur.

03 June, 2009

Acer eee kan ikke se ap

Vores acer eee kan ikke se mit ap fra en jensen router. De andre ap's i huset kan den godt se. Løsning ... ?
  • Ubuntu ser ikke ap
  • Windows XP kan godt se ap og forbinde sig til det
  • Ergo: problemet ligger i Ubuntu-opsætningen
Ide: måske en opdatering af kernen og efterfølgende rekonfiguration af ndiswrapper?

Onsdag aften
Har brugt en hel aften - igen uden held. Ndiswrapper kører ikke, selv om driverne er til den korrekte model og downloaded fra acers hjemmeside. Måske skulle man helt droppe ndiswrapper og så bruge madwifi. Måske engang.

I hvert fald kan man da komme på nettet via ledning ... måske skulle man bare købe sådan en og så glemme alt om wifi.

Windows ka'
Det plejer at være omvendt; men i dette tilfælde er det altså linux, som er bøvlet. Acer Aspire One fandt omgående mit ap, noproblemo.

RT73 eller RT73usb
Niels Müller Larsen har haft held med disse drivere.

02 June, 2009

Jensen AirLink 59300

Valget faldt på denne router.
Konfigurationen var en anelse besværlig, eftersom jeg skulle finde en kryptering som både MS og Linux kan anvende.

WEP fungerer; men Windows var en hård nød at knække, fordi man ikke uden videre kan ændre en gammel adgangskode. Jeg skulle prøve det samme igen og igen mange gange, pludselig lykkedes det - og jeg aner ikke, hvad der fik sagerne til at falde i hak.

På linux-manskinerne krævede det også lidt panglen frem og tilbage a la:

sudo iwconfig wlan0 down
sudo iwconfig wlan0 essid NOGET key HEMMELIG
sudo iwconfig wlan0 up

Eller noget i den dur.

27 May, 2009

Farvel til Level One

I går kunne jeg ikke komme i kontakt med routeren. Den kunne heller ikke resettes. Så den er desværre gået til de evige nuller og ettaller. Et opkald til firmaets servicetelefon resulterede kun i følgende:

- "Den er nok gået i stykker"
- "Kan den ikke resettes?"
- "Du skal nok købe en ny..."
- "Kan den ikke resettes?"
- "Du skal nok købe en ny..."
- "Kan den ikke resettes?"
- "Du skal nok købe en ny..."
- "Ok ... bag på routeren er et hul til reset..."
- "Tak for det"

Prøves skulle det; men, routeren var stadig aldeles død.
  • Level One wbr-3408
Fordelen ved denne router er, at den kunne konfigureres via et webinterface. Det er altid træls med de routere, der Ulempen var at portforwarding ikke altid fungerede efter hensigten. Dokumentationen til denne router var lettere håbløs; men det er desværre ikke en sjældenhed.

Om jeg køber en Level One igen?
Sandsynligvis vælger jeg et andet mærke.

22 May, 2009

Wifi acer apsire one

Brug ndiswrapper. Download softwaren fra acer, og find den rette .inf fil via ndiswrapperens gui.

Når linux-kernen opdateres er det nødvendigt at geninstallere driverne via ndiswrapper. Lidt upraktisk måske; men det virker.

20 May, 2009

At printe mange filer

  1. Hvad hedder printeren lige?
    # lpstat -p
    # HP_PSC_1600_series_USB_MY61CC234C04GH_HPLIP
  2. OK, så skal der printes:
    # lpr -P HP_PSC_1600_series_USB_MY61CC234C04GH_HPLIP *pdf

10 May, 2009

ivtv

Rettighederne til /dev/v4l/video0 skal ændres, fx:
# chmod 770 /dev/v4l/video0

Alsa i archlinux

Alsa installeres; men kun root kan høre lyd. Brugerne skal tilføjes lyd-gruppen, fx sådan:

# gpasswd -a per audio

Mythtv

  1. pacman -S mythtv
  2. pacman -S mysql
  3. pacman -S ivtv-utils (for hauppauge kort)
Først opsættes mysql, dernæst mythtv. Ivtv kræver en reboot før tv-kortet genkendes.

08 May, 2009

Sidste detaljer på plads

Så er serveren i luften igen med archlinux, hvor der er meget mere plads på / ...

Lyd archlinux

Panglede rundt med lyd, som ville og ikke ville virke. Af en eller anden grund virkede lyden fra en prompt; men ikke i gnome. Løsning:
  • #pacman -S oss
  • Derefter fjernede oss modulet alsa
  • gedit /etc/rc.conf - tilføjede til linjen DAEMONS=( ... !soundcore ...)
Og nu lytter jeg til Adam Shaikh på vlc...

Reinstallerer archlinux

Som sagt så gjort. Efter en total backup reinstallerer jeg archlinux. / partitionen er gjort dobbelt så stor som før. Så nu er der lidt plads at lege med.

Nogen gange er det bare lettere at installere forfra end at søge efter fejl.

Bruger tips fra denne guide:
http://guide.archlinux.dk/install.htm

Overfyldt /

Har kigget lidt ind i maskineriet. / er overfyldt, og derfor kører programmerne ikke. Via gparted kan man ændre størrelsen på partitioner; men de må ikke være mountede. Derfor bør størrelsen af / ændres via en livecd a la Knoppix.

07 May, 2009

Pc nedbrud

Serveren er ustabil. Gnome kan ikke boote. Programmer meddeler, at der ikke er hukommelse nok. Det skete efter en installation af lyx; men jeg mistænker hardwaren for at være ustabil, idet der kommer sære fejlmeddelelser om at sata disks etc. ikke findes ved varm reboot.

Har prøvet at reinstallere gnome, gdm og at ændre rettigheder på /tmp uden held. Har også slettet og genskabt konfigurationsfiler uden held.

Kuren er nok en reinstallation af archlinux; men med ustabil hardware er det nok en stakket frist før noget mere radikalt må ske.

25 April, 2009

Ubuntu 9.04 og Esprimo Mobile

Her er løsningen:
http://ncc-1701a.homelinux.net/~linux-sis/index.php?page=VesaDriver

Ved at redigere /etc/X11/xorg.conf virker sagerne:

Section "Device"
Driver "vesa"
# Leave other settings in tact
EndSection

(...)

Section "Screen"
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1280x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection

# Leave other settings in tact
EndSection

(...)

Section "Monitor"
HorizSync 28-72
VertRefresh 43-60

# Leave other settings in tact
EndSection

(...)


24 April, 2009

Esprimo Mobile og Ubuntu 9.04

Opdatering via nettet gik udmærket. Som sædvanligt virker video driveren (SiS) ikke og derfor må jeg ind til videre lide under en 800x600 skærm-opløsning. Umiddelbart kunne man ikke installere den driver, der er udviklet til Ubuntu 8.04.

21 April, 2009

MS Office - litteraturdatabase pist væk

Hrmf ... som de siger i Anders And. Tilsyneladende er min litteraturdatabase pist forsvundet fra MS Office installationen på arbejdet. Nå ja, hva' .... det har jo kun taget et års tid at opbygge den. Naturligvis hænger det ikke sammen med det relativt gode program; men om den måde opdateringer foretages på. Træls; men så må vi jo på den igen med mere traditionelle metoder. Træls lissom ikk'

19 April, 2009

Opgrader Open Office til 3.0 i Ubuntu 8.10

http://news.softpedia.com/news/How-To-Install-OpenOffice-org-3-0-in-Ubuntu-8-10-96449.shtml

Linket fører til en guide ...

Opdateringen til Ubuntu 8.10

Nu fungerer Ubuntu 8.10 tilsyneladende på FS Esprimo Mobile.

At konfigurere grafikdrivere

Dette kræver, at den grafiske x-server lukkes helt ned.

  1. Skift til et terminalvindue alt+ctrl+2
  2. Installer debianpakken med den nye sis-driver
  3. Stop gnome og xserveren
    # sudo /etc/inid.d/gdm stop
  4. Rekonfigurer xserveren:
    # sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
  5. Reboot (måske kan du nøjes med at genstarte xserveren)
    # sudo reboot

SiS grafikdriver

Grafikdriveren er altid et smertensbarn på FS Esprimo Mobile; men her er driveren:

http://ncc-1701a.homelinux.net/~linux-sis/downloads/xserver-video-sis671_ubuntu8.10-1_i386.deb

Installer debian pakken efter download (dobbeltklik og indtast pasord når du bliver bedt om det).

Læs mere her:
http://ncc-1701a.homelinux.net/~linux-sis/index.php

18 April, 2009

At bruge gmail som email-editor i Firefox

Klik på overskriften herover, der linker til en artikel om at bruge gmail som maileditor når der klikkes på mailto: etc. links.

xscreensaver

# pacman -S xscreensaver

Giver adgang til et hav af screensavers via > System > Preferences > Screensaver

16 April, 2009

FICS chess og Yousee

Yousee har blokeret port 5000 og måske har FICS blokeret for telnet / ssh portene. Og dermed kan FICS chess ikke bruges hjemmefra ... hvilket er træls. Så nu vil jeg finde et andet sted at spille skak.

15 April, 2009

Ubuntu 8.10 på Tahuti

Har i aften opgraderet en laptop fra Ubuntu 8.04 til 8.10.
  • /boot/grub/menu.lst
    Var pga. et fejlklik ikke opdateret med de linjer, der booter det nye OS. Fejlen var nem at rette. Kopierede sektionerne ovenover og ændrede kerneversion mv. til den nye.
  • SiS-driveren
    Skal reinstalleres, grafik vises kun i 800x600 og det er lidt råt. Men det virker da.
  • Wlan
    Wlan var af en eller anden grund nede. Løsning:
    #sudo ifconfig wlan0 up
Opdateringen var mao. relativt enkel, selv om det tog nogen tid at downloade de mange pakker. Alt i alt varede opdateringen 1½ times tid.

14 April, 2009

Adresse validator på Yousee

Prøvede at skrive til Yousee om mine problemer med FICS. Men validatoren nægtede at acceptere min adresse. For at se om det nu var en fejl udfyldte jeg adressefeltet med en tilfældig adresse Møhgevej 4. Og se - det virkede...

Altså hvad skal man med en validator, der afviser en sand adresse og som accepterer ren fiktion?

Fics

Hmmm ... opgiver at logge på Fics efter mange forgæves forsøg. Af en eller anden grund kan jeg hverken bruge port 5000 eller alternative porte. Træls... måske er det min ISP, der blokerer for brugen???

08 April, 2009

amd64 bios "ps2 mouse not found"

Fik en ny mus af en god ven. En herlig én med numerisk tastatur på ryggen. Men under boot standsede pcen med fejlen "ps2 mouse not found".

I første omgang mente jeg, at fejlen lå i xorg.conf; men ved nærmere eftersyn var end ikke grup begyndt endnu. Altså måtte det være en bios-fejl.

På nettet fandt jeg mange gode råd, om ting og sager der skulle slås til og fra. Det der virker er simpelt hen: "Halt on no error". I så fald booter pcen, konstaterer at der ikke er en mus. Tænker at hva-fa'en og fortsætter bootprocessen...

Fics nede?

Kan ikke logge på fics. Lider af tårnhøj skak-abstinenser.

06 April, 2009

TomTom og Nokia

Efter lidt pangel og bøvl, BSOD og et par reboots - så slog det mig, at Vista måske ikke kan finde ud af at tilslutte en Nokia telefon, hvis TomTom's program kører. I hvert fald virker telefonen, når TomTom's sluttes ...

26 March, 2009

lpr -P PSC-1600-Series *pdf

Kunsten at udprinte en række pdf-dokumenter ud ... syntaks:
# lpr -P NAVNPÅPRINTER *pdf

24 March, 2009

Fart på firefox

Overskriften linker til en artikel med et par ok hacks.

Fut på Open Office

Overskriften linker til en artikel, der gør Open Office meget hurtigere ved at allokere mere hukommelse til programmet, reducere antallet af trin man kan fortryde og ved ikke at bruge java runtime environment.

Det virker i linux; men burde principielt også funke i winslows og osX

16 March, 2009

Forskellen på windows og linux

Det ser ud til at der er en væsentlig forskel på filosofien bag linux og windows. Som windowsbruger skal man smide en masse skrammel ud efter installationen. Som linuxbruger vælger man selv det skrammel, som skal ind.

Windows XP - fut under ...

Efter at have eksperimenteret med at få fut under Vista kom turen til min arbejds PC, der kører med Windows XP. Her er der også mærkbare gevinster ved at:

  1. Gå ind i temaet (højreklik på skrivebordet, ret temaet) - og slå alt fra der handler om skygger og lækker grafik.
  2. Vælg den "Klassiske XP-menu".
  3. Brug en farve som baggrund.
  4. Gå ind i joblisten, og stands svchost.exe
Internet Explorer og Internetindstillinger
Her får man en mærkbart bedre ydelse ved at:
  1. Fravælge diverse tjek af sikkerhedscertifikater mv. Det er naturligvis risikabelt; men browseren bruger mange ressourcer på dette.
  2. Fravælg alt der har med tjek af scriptfejl mv. at gøre. Den slags er vist kun interessant for udviklere.
  3. Fravælg diverse filtre, der advarer mod phishing etc.
Nu kan det jo godt være, at det er uklogt sådan at sætter sikkerhedsniveauet ned. Disse råd kræver vist lidt omtanke; men alligevel ... det er rart at mærke, at computeren kan komme lidt ud af spændetrøjen.

15 March, 2009

Archlinux og TV

Så virker flimmeren. Mit gamle Hauppauge tvkort blev uden videre genkendt af ivtv. Installationen er enkel:

# pacman -S ivtv

Ændrede chmod til 770 på /dev/video0

Så fungerede

# ivtv-tune -d/dev/video0 -f 217.25

Hvilket er DR.

Afprøvede derefter mit python tk/tcl interface, der fungerede uden videre. Elegant er det ikke; men det virker...

---
#! /usr/bin/env python
# file: tkinterExp.py
"""
Python program that changes the TV channel via ivtv-tune.

By: Per Thykjaer Jensen
Email: per at multimusen dot dk
Url: http://multimusen.dk
Blog: http://multimusen.blogspot.com

Copyright: GNU / GPL2 2008
"""

# titel


# import
import sys, Tkinter, subprocess

# kanaler dict
frekvenser = dict(
Animal = 831.25,
ARD = 259.25,
# BBCPrime = 791.25,
BBCEntertainment = 791.25,
BBCWorld = 783.25,
Cartoon = 815.25,
# Charlie = 623.25,
CNN = 703.25,
CNBC = 847.25,
Discovery = 695.25,
Disney = 735.25,
dk4 = 807.25,
DR1 = 217.25,
DR2 = 203.25,
Ekstra = 375.25,
Eurosport = 759.25,
Hallmark = 727.25,
Infokanalen = 175.25,
Jetix = 727.25,

Kanal4Q = 359.25,
Kanal6M = 639.25,
SVT4 = 252.25,
Kanal5 = 671.25,
MTV = 719.25,
NatGeo = 847.25,
NDR = 767.25,
NOTV2 = 168.25,
Sat1 = 245.25,
SBS = 359.25,
Sverige1 = 182.25,
Sverige2 = 189.25,
TCM = 823.25,
TV2Charlie = 623.25,
TV2Film = 743.25,
TV2NEWS = 631.25,
TV2 = 210.25,
TV2Sport = 751.25,
TV3 = 471.25,
TV3PL = 647.25,
TV4 = 252.25,
VH1 = 799.25,
Voice = 775.25,
ZDF = 383.25,
Nickelodeon = 839.25
)

# ivtv %f henter vaerdi ind
ivtv = "ivtv-tune -f%f"

# henter datastroem fra tv-kortet
# subprocess.call("cat /dev/video0 > flimmer.mpg &", shell=True)
# unoedvendigt brug mplayer /dev/video0

# skifter kanal
def skiftKanal(kanal):
subprocess.call(ivtv % kanal, shell=True)

#taeller
i = 0

# funktionen skaber knapper
def knappen(Xkanal,rw,cl):
a = Tkinter.Button(text = teksten, width=12, command=lambda: skiftKanal(Xkanal)).grid(row=rw,column=cl)


# knapper skabes i loop
while i < 10:
teksten = str(frekvenser.items()[i][0])
kanal = int(frekvenser.items()[i][1])
knappen(kanal,i,0)
i = i + 1

# flere
while i < 20:
teksten = str(frekvenser.items()[i][0])
kanal = int(frekvenser.items()[i][1])
knappen(kanal,i-10,1)
i = i + 1

# flere
while i < 30:
teksten = str(frekvenser.items()[i][0])
kanal = int(frekvenser.items()[i][1])
knappen(kanal,i-20,2)
i = i + 1

# og de sidste kanaler
while i < len(frekvenser):
teksten = str(frekvenser.items()[i][0])
kanal = int(frekvenser.items()[i][1])
knappen(kanal,i-30,3)
i = i + 1

# eksekverer loopet
Tkinter.mainloop()

To uger med archlinux

Efter et par uger med Archlinux er det vel tiden at overveje om det var en god ide at skifte fra Ubuntu 8.04 eller ej. Umiddelbart kører systemet stabilt. Computeren fornemmes hurtigere end da den blev styret af Ubuntu.

Umiddelbart har jeg fået de fleste ting til at virke. Jeg mangler vist kun Skype og at konfigurere tv-kortet eller evt. at installere MythTV.

Det venter lige til en dag med god tid...

Umiddelbart er Archlinux et godt bytte.

13 March, 2009

Vista ... fart på (del IV)

Ok, så har jeg tweaket lidt. Vista kører mærkbart hurtigere efter at en række unødvendige services blev lukket og at designernes grafiske lirumlarum tema blev fjernet. Men svchosts.exe er et problem. Hvis jeg lukker tjenesten, så mener Vista at det er fint nok at genstarte uden at spørge om lov... Her mangler jeg inspiration.

Vista fart på ... (del III)

Overskriften linker til en udmærket artilel med tweaks ...

Vista - fart på .... (del II)

En systemmand fortalte, at svchost.exe ikke gør andet end at lytte efter opdateringer (eller noget i den stil). Der sker intet ved at lukke denne proces ned. Nogen gange bruger svchost.exe 100% af cpu-en. Luk den ned via tasklist, eller sådan i en kommandoterminal:

# c:\taskkill /f /im svchost.exe

09 March, 2009

Vista - fart på ...

Vista er ret langsom på min FS v5535. Men kan man ikke gøre noget for at speede madam Vista lidt op? En god løsning er at fravælge - alt - hvad der har med Aero-temaet at gøre. På den måde bruger computeren ikke unødvendige kræfter på mere eller mindre ligegyldige animationer.
  • > Kontrolpanel > Oplysninger om værktøjer og ydeevne
  • Administrer startprogrammer (fjern de programmer, som er unødvendige)
  • Juster Visuelle effekter - her fjernes Aero temaet. Vælg fx "Juster til den bedste ydelse"
Og så trækker computeren vejret dybt og lettet. Herefter vil jeg næsten anse Vista for brugbar på min ikke alt for stærke bærbare.

Vista tilføj CUPS printer

CUPS bruges til at dele printere mellem forskellige OS. I dette tilfælde fungerer en archlinux maskine som printserver på 192.168.10.5:631. Sådan tilføjes printeren i Vista:
  1. I filmanageren klik på "Tilføj printer"
  2. Vælg "...findes ikke på listen"
  3. Vælg tcp/ip adressen i en browser på port 631.
  4. Find printeren på CUPS serveren, printerens navn skal tilføjes efter .../printers/
  5. fx sådan
  6. http://192.168.10.5:631/printers/PSC-1600-Series
  7. Klik på tilføj
  8. Et voila!

08 March, 2009

Løsning: archlinux og java på Firefox

Løsningen er:
  • pacman -R openjdk6 (fjerner automatisk installation)
  • Manuel installation af jre-6u12-linux-x64.bin i /usr/java/
  • ln -sf /usr/java/jre1.6.0_12/lib/amd64/libnpjp2.so /usr/lib/mozilla/plugins/ (skaber et symbolsk link til plugins)
  • Genstart af Firefox
Tilsyneladende har der været en konflikt mellem pacmans installation og min manuelle. Fjernelsen af java via pacman fik sagerne til at fungere, fordi den manuelle installation blev tilbage.

NB. Efter installationen virker min netbank også. Måske virker den samme kur på andre linux distributioner...?

Vankeligt at installere java til firefox

Hmmm... har problemer med at installere java til Firefox. Installationen via pacman virker ikke. Ejheller den manuelle metode. Vejledninger fra sun og archwiki har ikke afhjulpet problemet.

03 March, 2009

Archlinux og printer

Fik med lidt besvær CUPS til at køre. Ved opsætningen af hp, dvs. # hp-setup kom fejlen: "error: HPMUDEXT could not be loaded. Please check HPLIP installation." Ved lidt søgen fandt jeg en vejledning, der anbefalede at installere pakken net-snmp. Som sagt så gjort, og selv om hp-lip ikke fungerede efter hensigten, så kan jeg nu printe ud via CUPS...

01 March, 2009

Alsa og codecs ok

  • Fulgte opskrifterne på archlinux.org om opsætning af alsa og codecs.
  • Tilføjede gdm til daemons i rc.conf
  • Nu gemmes nvidia settings rigtigt så skærmopløsningen er fin
  • Testede flash og lyd på youtube. OK.
Lytter til somaFM, så lyd virker fint....

Archlinux

Ubuntu kørte sådan set stabilt på serveren. Så derfor følte jeg en dyb trang til at reparere, hvad ikke skulle repareres. Et stabilt men rodet system er lidt kedeligt. Og Ubuntu var efter mine eksperimenter blevet til et miskmask af KDE og Gnome og hvad-ved-jeg. Så derfor skiftede jeg til Archlinux, for at prøve at sætte sagerne op helt fra bunden.

  1. Dokumentationen på nettet er udmærket, gå til http://www.archlinux.org
  2. Installation: base via ftp.
  3. Net og wifi genkendt uden problemer.
  4. DHCP kører ok.
  5. Installerede Gnome
Gnome kom i en konflikt med opstartindstillingerne. I xorg.conf skulle linjen med "Xkblayout" kommenteres ud, og så kunne keyboardet sættes op i Gnome > System > Preferences.

Nvidia tools blev uden problemer installeret via pacman. Settings kan ændres; men Gnome gemmer ikke konfigurationen. Måske skal man gøre noget i stil med at gemme sessionens settings. Hvad ved jeg.

Alsa, eller lyd, virker ikke helt. Lydkortet har muligvis ikke den rette driver; men det problem havde jeg også i Ubuntu. Måske er løsnigen et andet sted på denne blog.

22 February, 2009

Vista genkender ikke Tomtom usb

Nu kan Vista Home ikke genkende usb-forbindelsen til Tomtom. Umiddelbart er intet forandret; men måske skal programmerne geninstalleres? Underligt hvis driverne bare er fjernet.

16 February, 2009

XFCE4

Af en eller anden grund ville XFCE4 ikke vise danske bogstaver. Installationen resulterede i en uheldig udgave af xorg.conf. Heldigvis havde jeg nogle gamle versioner af xorg.conf liggende, så problemet var ikke større end at rm xorg.conf og at lave en cp af en gammel version med det tiltalende navn xorg.conf.dennevirker ...

15 February, 2009

Det lykkedes helt at fjerne Gnome

Hmmm.... ville fjerne KDE4 via synaptic og markerede en pakke eller to for meget med det yderst festlige resultat, at hele Gnome forsvandt. Gode dyr var rådne; men kuren viste sig at være meget enkel:

# sudo apt-get install ubuntu-desktop

et voila!

Fjerne KDE4

# apt-get autoremove kde4 kde4-core

07 February, 2009

Asus eee og wifi på Ubuntu

Efter opdateringer af kernen skal madwifi driverne geninstalleres. Håber at dette links metode virker ... http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=75451

Lige nu virker knappen til wifi ikke, og Ubuntu genkender ikke det trådløse kort.

05 February, 2009

TomTom GO 630

Sidder netop og roder med vejledningen. Og så Badaboom - lydformatet er Ogg-Vorbis. Men dog - et åbent format:

http://create.tomtom.com/manuals/create-your-own-content/

Meget, meget spændende.

I det hele taget ligner konfigurationsfilerne "kendt skakteori" for dem der har rodet med f.eks. fvwm eller andre wm-ere. En konfigurationsfil definerer alle settings.

11 January, 2009

Zen Stone

Pludselig kunne man hverken skrive eller slette på disken. Læste i en konference, at filsystemet nok var i stykker, og at disken skulle reformatteres. Som sagt så gjort. I skrivende stund virker sagerne.