07 May, 2006

Krauka - ny cd på vej

Ved koncerten for demokrati på Bispetorv mødte vi tilfældigvis Jens fra vikinge-bandet Krauka. Han fortalte, at der snart udkommer en ny cd. Det bliver den tredje i rækken.

Krauka blev i sin tid dannet, fordi man ønskede mere eller mindre autentiske musikalske indslag, da Leif den Lykkelige skulle fejres på Grønland.

Siden den tid har Krauka spillet mange, steder; "...men vi har aldrig spillet i Krauka i Letland, det ville ellers være oplagt..." siger Jens.

Krauka spillede så på hjemmebyggede instrumenter. Kraukas musik er en leg med folkeviser, runegalen og rytmer. Fonografen var ikke opfundet i vikingetiden. Ingen véd med sikkerhed, hvordan mustikken lød dengang da kong Svend Tveskæg blotede til aserne.

Derfor er Kraukas musik en slags rytmiske fantasier på rekonstruerede instrumenter. Nogen gange lyder det som blues, andre gange som traditionelle folkeviser. Men der er altid et glimt i øjet. Krauka er ikke et museum - det er en ny fortolkning. Som maleren Harald Giersing engang sagde: alt nyt er godt fordi alt godt er nyt.

Krauka er nyt liv til gamle traditioner.

Men ... den ti-strengede elektriske lyre er en nyhed. Jeg er sikker på at vikingernes skjalde ville gå endog meget langt for at få fingre i denne sag.... (se foto af Jens Villy Pedersen, Krauka)

No comments: