31 December, 2011

Debian: rip to MP3 II

Det lykkedes ikke at få Sound-Juicer til at rippe til MP3. Programmet konfliktede med Grip, der ikke virkede. Så fandt jeg RipperX på Synaptic, der fungerer fint - og som er enkel at konfigurere.

Debian: Rip CD til MP3

Her er en opskrift.

20 December, 2011

Microsoft Office Webmail

Efterhånden foretrækker jeg at bruge MS Office Webmail i en browser frem for at bruge den traditionelle applikation på Windows. Webmail fungerer i de særeste browsere - det er en fornøjelse at bruge den i Iceweasel, Chromium og Epiphany.

13 November, 2011

Debian installation

Installationen af Debian forløb problemfrit; men over nettet tog installationen det meste af en dag. Årsagen var at jeg ikke overvåger computeren hele tiden. Der kunne godt gå et par timer mellem hvert "ja" eller "nej". Og så trækker det jo ud.

Jeg havde håbet på en kommandoprompt; men så basalt endte det ikke i denne omgang. Den grafiske installationsdimmer ledte gennem alle faser. Og da jeg sagde ja til et grafisk skrivebordsmiljø, så blev det til Gnome.

Nå ja, så lad gå da. Jeg var ellers på nippet til at vælge noget andet. Men hva' ... Gnome plejer jo at være ok, og man skal ikke altid efterligne Linus, vel?

Efter at ha' rodet i laaaang tid for at få et Java plugin til at virke i Iceweasel (= Firefox) tænkte jeg, at der måske manglede en pakke. I synaptic søgte jeg på en kombination af jre og mozilla. Resultat:
"Java Plug-in enables applets written to the Java Platform 6
specification to be run in Mozilla and other web browsers.
Java Plug-in comes with the Java Runtime Environment (JRE)."
Det lød ... rigtigt. Pakken blev installeret, og så virkede sagerne ellers. Nu kan jeg gå på netbank og e-boks med Iceweasel. Og her yder Redmond-vennerne i banken sikkert ikke support.

Til nu har den eneste "konfigurationskamp" været Java.  Alt andet er forløbet aldeles smertefrit.

  • MP3 understøttes
  • Flash kunne installeres, da jeg fandt ud af at slå de sjove arkiver til i > Indstillinger > Arkiver - og så var der ellers adgang til alt det sjove: codecs, Flash og hvadvedjeg.
Mht. programmer passer Debian fint i mit kram. Jeg kommer nok til at savne Ubuntu One og den fine integration med Tomboy Noterne. Her må der findes en løsning.

12 November, 2011

Næste distro på serveren bliver Debian

Nu bliver det altså Debian. Jeg dropper Ubuntu ind til videre, og går efter det OS, som Ubuntu bygger på. Ubuntu er en videreudvikling af Debian. Derfor er Debian et oplagt valg af Linux OS til min server. Jeg har læst lidt i manualerne, og det ligner "kendt skakteori". Så lige nu er planen at installere et minimalt system. Installationen af Debian skulle være en anelse mere nørdet; men det skræmmer ikke efter flere års brug af nørd-distributionen Archlinux. Med dødsforagt kaster jeg mig ud i Debianprojektet.

Det er altid festligt at begynde fra en kommandolinje.

Jeg er i 7 sind når det gælder skrivebordsgrænsefladen:

  • Gnome?
    Kritiseres med en vis ret for at være rodet. Linus Thorvalds gider ikke den ny version.
  • KDE?
    Hvis Gnome er rodet så er KDE commedia dell'arte. Ligner Windows (if you pardon my French). Her er mange multimedieprogrammer. KDE er eksperimenterende med de udfordringer den slags giver.
  • XFCE?
    Er lynhurtig og effektiv; men virker grafisk noget skrabet. Af en eller anden grund har jeg aldrig følt mig helt hjemme i XFCE.
  • Windows Manager
    FVWM, Ratpoison og vennerne er sjove; men tidskrævende at konfigurere.
Nu arbejder jeg jo med webudvikling, foto, lyd og animation. Debians programpakker er de samme, som dem man finder i Ubuntus pakkesamling. Codecs installeres på omtrent samme måde, og så kan musikken høres. Det ser altså ud til at jeg kan bygge et system, der ligner det jeg bruger i dag. Og så slipper man vel for alle de pakker, der alligevel aldrig bliver brugt.

Så hvor skal vi hoppe hen du? Man er vel efterkommer af Adam. Hvorfor dog gå imod en lækker fristelse? KDE!

10 November, 2011

Har i en uge forsøgt at kontakte Runa Forsikring; men:
  • Telefonsystemet er nede
  • Logon med NemID virker ikke
  • Emails slettes direkte i formularen
Hermed et diskret forslag om at ansætte en kompetent multimediedesigner og at skifte til et telefonsystem der virker.



Hvilken computer er det lige jeg har?

Ok, den var værre. Der står Compaq Pressario på kabinettet. Men hvad kan den? Hvilken hardware har jeg. Via Google fandt jeg dette tip:

# sudo lshw -html > your-file-name.html

Denne kommando laver en fix lille html side, der naturligvis skal ses sådan:

# lynx your-file-name.html

Lynx er en herlig browser.

Hvilken Linux version skal jeg vælge?

Ubuntu med Unity er en sløv tante på min server, der har mere en fire år på bagen. Opstarten varer flere minutter, faktisk er den mere sløv end Windows på arbejdet. Og det er jo ikke så godt. Så tiden er nok inde til at skifte til en linux-klon, der er knap så ambitiøs mht. hardware. Til gengæld skal det heller ikke være alt for bøvlet at installere webcams, kameraer, lyd og hvad jeg ellers leger med.

Så spørgsmålet er: hvilken Linux skal erstatte Ubuntu?

Det er i øvrigt lidt trist sådan at tage afsked med den sydafrikanske distribution. Ubuntu var den første distribution, hvor jeg for alvor følte mig hjemme. Det var dengang jeg byggede en skrammelcomputer af to kasserede arbejdscomputere. Ubuntu var dengang lynhurtig - og i modsætning til andre distributioner, så kunne Ubuntu administrere pakker på en mere elegant måde end fx Mandriva og senere SuSE.

Nå, det begynder vel med en backup.

Tænke, tænke...

23 October, 2011

Wifi og Samsung Galaxy Mini

At forbinde SG M med min LAN er ikke helt nemt. Indstillingerne på routeren skulle ændres; men det virker kun ved en meget usikker indstilling. Routeren vil ikke godkende telefonens MAC adresse. OK, det var en tastefejl ... errare humanum est....

Og så var der ellers hul igennem.

10 October, 2011

Safari og store billeder på iPad

iPad kan heller ikke vise billeder, der er længere end 1024 x 768 px. "We are not amused".

05 October, 2011

Kamp med Wordpress

En kodestump ville simpelt hen ikke forsvinde. Jeg gik alle filer igennem. Grundigt. Linje for linje. Til sidst (det er altid til sidst når man finder fejlen i en kode) opdagede jeg, at kodestumpen stammede fra et alternativt design.
Men det er en gåde, hvorfor et alternativt design påvirker "det ægte"...

28 September, 2011

Wordpress og Opera på linux

Konstaterer, at Wordpress ikke fungerer med Opera. Menubaren er ikke synlig når man logger ind. Faktisk kunne jeg ikke logge ind. Måske er det en eller anden sikkerhedsting?

24 September, 2011

LYX

På Webapplikationsudvikling III skal vi skrive rapporter. Her er LYX helt fantastisk. Man skal ikke forholde sig til layout - kun til at skrive og redigere. Opsætning og layout tager LaTEX sig af. Og der er ingen underlige kampe med formatteringen.

LYX nærmer sig det ideelle opgaveskrivningsprogram, ikke mindst fordi al opsætning er automatiseret. Det kræver naturligvis lidt tilvænning. Man er jo vant til at fedte rundt med layoutet i MS Word eller Libre Office. Det skal man ikke i LYX, der er bygget over konceptet: "What you see is what you mean".

LYX kan eksportere til PDF, HTML og en række andre formater. Her ligger programmets sande styrke. For når man er tilfreds med sit indhold, så smider LYX layoutet ud i det ønskede format. Sådan skal det bare være.

14 September, 2011

Linux: konverter .avi til .mpg

# mencoder input.avi -of mpeg -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg1video -oac copy other_options -o output.mpg


11 September, 2011

Galleri One.com

På One.com har jeg oprettet et billedgalleri. Men lige nu er det ikke tilgængeligt. Galleriet var umådeligt sløvt, så jeg håber at en hurtigere version er på vej. Lige nu kan jeg blot konstatere, at galleriet ikke er tilgængeligt.

07 September, 2011

Printere


eaa-sh-mezz-f
Ved kontakt til den: vælg \\print03 i stedet for \\print
og skriv navnet i søgefeltet.

På mezzaninen står desuden
Ak-sh-am23
Ved døren til trappen i gavlen. Den kontaktes via  \\print

03 September, 2011

At se CSS ændringer i Wordpress

Flere har oplevet, at Wordpress tilsyneladende ikke ændrer CSS. Det skyldes nu ikke WP; men derimod at browseren gemmer CSSen. Løsning "force reload". I Firefox gøres det ved shift + reload knappen.

28 August, 2011

Opera mini

Opera Mini er et fremragende alternativ til Apples Safari. Som registreret operabruger er der omgående adgang til bogmærker og Operas mange andre muligheder for at dele indhold.

Men det var ikke helt nemt at logge på mu.opera. Jeg havde glemt mit password, og Opera kunne ikke håndtere log in fra en email. Her var Safari mærkeligt nok løsningen. Men efter en halv times induktivd eksperimenter lykkedes det.

Og så var der ellers åbent for Operas muligheder.

Opera er et velgennemtæbkt koncept, det spiller på mange strenge, som blogging, billeddeling, mediestreaming og meget mere. Opera går sine egne veje. Og det er godt med nytænkning i browserverdenen.

Ps. Dette indlæg er skrevet på en iPad. Og da piletaster ikke findes, og da man ikke kan ramme en linje uden bøvl så er my.opera ikke rettet ovenfor. De manglende piletaster er en konstant kilde til irritatiom på iPad. Men det er en andrn tråd.

22 August, 2011

Libre Office og Excel

Libre Office kan ikke redigere et Excel regneark. Trist udvikling. Det går tilbage med medieintegrationen.

21 August, 2011

Drop det gebyrcirkus i Festugen

Hvis du tror, at Ryanair er gode gebyrhajer, så prøv at sammenligne med Festugen i Århus.

Jeg valgte print@home for at slippe for et gebyr på 40,- kr; men så lægger Billetlugen et "kortgebyr" på 40 kr. pr. billet til prisen. Prisen for 2 billetter bliver med andre ord 80 kr. dyrere end progammet siger. Hvis jeg henter billetten selv, så kan systemet finde ud af at der "kun" skal betales gebyr en gang. Til gengæld kommer der så et "forsendelsesgebyr" på 18,- kr. på prisen.

Summasummarum: du sparer 2,- kr. på at printe selv. Resultat: jeg henter selv billetten. Det er billigere. Jeg sparer 18,- kr. der kan bruges i en parkeringsautomat i midtbyen. Dét gebyr får jeg i det mindste valuta for.

Er der ikke en behjertet mand, der kan fortælle disse gebyrhajer, at kunderne vil have en ærlig pris og ikke alt det gebyrfis?

I øvrigt kunne Billetlugen.dk ikke finde ud at at oprette en profil. Om det så skyldes overbelastning af serveren eller det faktum at jeg bruger Firefox / linux ved jeg ikke.

20 August, 2011

Chromium virker med Danske Bank

Men dog - både eboks og Danske Bank virker med Chromiumbrowseren. En behagelig nyhed. Hvis Chromium udstyres med en adblocker er resultatet en superhurtig browser, der ikke stiller de vilde krav til systemet.

06 August, 2011

Adblock til iPad?

Nej, det kan man ikke.
Hvis du har en iPad, så skal du f....... se reklamer.
Apple burde skamme sig.

05 August, 2011

Dropper Unity

... og derfor er jeg ved at downloade xfce-pakkerne. Årsag: Unity er ekstremt langsom og minder for meget om Windows hvad angår hastighed. Jeg håber, at Ubuntu vender tilbage til Gnome.

Sådan.

Nu er XFCE tilbage på computeren. Herligt at mærke, at der stadig er liv og hestekræfter i den gamle PC. Interessant, at browseren er Opera. Hvorfor ikke bruge den en tid. Hvis man tør tro eksperterne, så er det jo et intelligent valg ;-)

Efter få sekunder med XFCE overvejer jeg at slette Unity.

29 July, 2011

27 July, 2011

Hurtig opsætning af en billed og musik server

Symbolske links er en herlig ting. På apacheserveren i det lille hjem har jeg oprettet et symbolsk link til billed- og musikmapperne i /var/www - fx. /var/www/fotos. Og så er der ellers adgang til musik og billeder fra eksterne dimere, som iPads, netbook etc.

21 July, 2011

Hvordan højreklikker man på en iPad?

Svar: det kan man ikke. Punktum.

Og dog. Det tog lang tid før ti-øren faldt (og det er et usabilityproblem på en iPad). Hold fingeren længe og stille på linket. Så kommer den alternative menu. QED.


At ændre ikonnavn på iPad

Svar: det kan man ikke. Men til gengæld kan man åbne sitet, gemme en ny ikon på skrivebordet, huske at navngive den mere fornuftigt
og så slette den gamle ikon. Er det brugervenligt?

19 July, 2011

Unity bør suppleres med en alternativ dock

I det daglige arbejde er Unity sådan set ok; men man får ikke det bedste overblik over alle installerede programmer. Derfor har jeg suppleret med Cairo Dock, der både er sjov og minder lidt om Mac på trip.

Cairo Docks kan placeres flere forskellige steder; men man bør undgå Unitys placering - hvor det så end er valgt. Ellers forsvinder ikonerne Jeg skulle flytte arbejdsområdeskifteren - og lagde en dock til højre og nederst på skærmen. Det giver en forbedret adgang til programmerne.

09 July, 2011

Banshee kan synkronisere med iPad

Ubuntus nye medieafspiller fungerer sammen med iPad. Billedet herunder viser lidt af samlingen på vores iPad. Og så spillede musikken ellers...

Unitys filmanager mounter iPaden, og så kan man ellers gå på opdagelse i dens biblioteker.Meget spændende at se, hvordan iPad er opbygget under motorhjælmen. Herefter kan iPad vel også bruges som et lagermedie.

Så mangler vi kun lige at få lov til at boote iPad med linux...

08 July, 2011

Ubuntu 11.04

Har netop opgraderet serveren til Ubuntu 11.04. Det tog adskillige timer; men bortset fra ventetiden gik alt som smurt i olie. Opgraderingen skete fra en terminal - og krævede præcis én kommando. Sådan skal det bare være.

Den største nyhed er nok skrivebordsmiljøet Unity, der erstatter Gnome. Om det så er en god nyhed er for tidligt at sige. Og ellers ser nyhederne ud til at være:
Musikafspiller Banshee i stedet for Rhythmbox (der dog ikke er slettet; men det gør jeg nok manuelt om lidt...)


02 July, 2011

WordPress [catlist name=KATEGORI]

Dette plugin giver en liste over poster i en kategori. Anvendelse som vist ovenfor.

Elightenment Gnome

Enlightenment er en klassisk windows manager (skrivebordsmiljø), som ikke kræver store ressourcer af computeren. Jeg installerede den via Ubuntu - og fik kombinationen af Enlightnment og Gnome med i købet.

Den kombination er herlig. For det første virker systemet mærkbart "hurtigere". For det andet kan man arbejde med Gnomes filmanager og menuer. Man får med andre ord det bedste fra to verdener.

28 June, 2011

WordPress og CakePHP: accesslevels

På WordPress Codex kan man læse, at access levels er forældede; men et kig i databasen viser, at de stadig er en del af brugerprofilen. Eftersom disse levels blot er et tal i databasen, så kan man sætte CakePHP i stand til at læse tabellen. Og dermed er det nemt at styre brugeradgangen. Men det er et åbent spørgsmål om disse talværdier forsvinder?

26 June, 2011

WordPress template

I løbet af weekenden har jeg fået lavet en template til WordPress. Psykedelisk musik var en stor inspirationskilde. Først lavede jeg et udkast i HTML. Filen blev derefter udstyret med en række loops, API-kroge og andre ting og sager. Templaten fungerer med widgets; men menukoderne mangler stadig.

Under motorhjælmen er der store ligheder mellem WP og CakePHP.

Denne variant ligger på min localhost; men den er også rullet ud over multimusen.

21 June, 2011

Evolution

På iPad er det meget nemt at sætte en email og kalender op med adgang til Google. Faktisk kan det samme lade sig gøre med Evolution. På kort tid er Evolution blevet min foretrukne emailklient. De seneste par år har jeg ellers brugt browseren til formålet. Det er en interessant udvikling - ikke mindst fordi mange regner med at mere og mere skal afvikles i skyen på en browser. Men man er jo ikke altid på nettet.

20 June, 2011

Kontemplation - WordPress og CakePHP

Denne tråd anbefaler at lægge WordPress i

## ../cake/app/webroot/blog/

Det må kunne lade sig gøre at bruge CakePHP sammen med WP, fx til styring af brugeradgang.

Denne tråd bruger data fra WPs login via php.

Hvis metoden virker, så kan man bruge WP som login og til styring af rettigheder.

WP giver adgang til brugerinformationer ved hjælp af $current_user:

<?php global $current_user;
      get_currentuserinfo();

      echo 'Username: ' . $current_user->user_login . "\n";
      echo 'User email: ' . $current_user->user_email . "\n";
      echo 'User first name: ' . $current_user->user_firstname . "\n";
      echo 'User last name: ' . $current_user->user_lastname . "\n";
      echo 'User display name: ' . $current_user->display_name . "\n";
      echo 'User ID: ' . $current_user->ID . "\n";
?>

Så kan man tjekke om brugeren er logget ind:

<?php
require('./wp-blog-header.php');
?>

og



<?php
if (is_user_logged_in()){
    echo "You are logged in.";
}
else {
    echo "Please login.";
};
?>

Nøglen er den sidste kontrolstruktur. Her må man kunne gøre brug af CakePHP... eller videresende til passende CakePHP Views og CRUDs.

Selv administratorrollen kan påvises i WP via: is_admin(); 

Sådan: Cakephp og Ubuntu konfiguration

Når CakePHP installeres på en Ubuntu server, så forsvinder layoutet. Det skyldes problemer med konfigurationen af mod_rewrite. Opskrifterne på nettet er ikke altid komplette, så her er den opskrift, der (endelig) virker for mig på Ubuntu 10.04.



Download CakePHP og pak filerne ud, hvor du vil have din cakeroot, jeg bruger fx:

# /var/www/cake/
Husk at give læserettigheder og at tmp skal være skrivbar:
# sudo chmod -R 775  /var/www/cake
# sudo chmod -R 777 /var/www/cake/app/tmp

Først skal mod_rewrite aktiveres i apache, dette gøres i et terminalvindue:

# sudo a2enmod rewrite

Så skal filen /etc/apace2/sites-available/default rettes:

# sudo gedit /etc/apace2/sites-available/default

Tilføj disse linjer:

    <directory /var/www/cake/app/webroot>
        AllowOverride All
    </Directory>
    <Directory /var/www/cake>
        AllowOverride All
    </Directory>
    <directory /var/www/cake/app>
        AllowOverride All
    </Directory>

Måske burde man kunne nøjes med at give tilladelsen AllowOverride All i ../cake; men det virkede ikke på mit system. Til gengæld virker ovenstående.

Herefter skal Apache genstartes:

# sudo /etc/init.d/apache2 restart

 Nu mangler de sidste detaljer. På skærmbilledet kan man læse, at "security salt"skal ændres, og at oplysningerne om databasen skal være korrekte. Tilføj disse detaljer i ../cake/app/config/core.php (security salt). I samme directory omdøbes database.php.default til database.php. Filen skal rettes, således at databaseoplysningerne bliver korrekte:


class DATABASE_CONFIG {

    var $default = array(
        'driver' => 'mysql',
        'persistent' => false,
        'host' => 'localhost',
        'login' => 'user',
        'password' => 'password',
        'database' => 'database_name',
        'prefix' => '',
    );

    var $test = array(
        'driver' => 'mysql',
        'persistent' => false,
        'host' => 'localhost',
        'login' => 'user',
        'password' => 'password',
        'database' => 'test_database_name',
        'prefix' => '',
    );
}

Tilbage står kun at tjekke om sagerne virker i en browser:

# firefox http://localhost/cake (bare for at være kontrær og initiere firefox fra et terminalvindue...)

19 June, 2011

Croogo cms til cakePHP

Croogo er et CMS udviklet til CakePHP. Det lyder jo forjættende, for opsætning af brugerrettigheder er en labyrint i CakePHP.  Derfor skulle det prøves. Installationen ødelagde en version af CakePHP, der ellers virkeke. Det kunne jeg ikke få den til igen, selv om jeg er begyndt at installere forfra hver gang noget går galt.

Tjah, det ligner en tendens. ... .. ... .. .....

 Croogo kommer med en masse fejlmeddelelser. CakePHP virker nogen gange på Ubuntu. Det kræver held ... hver gang. Det er mit klare indtryk, at hverken CakePHP eller Croogo er modne til andet end eksperimenter. Men hvis det en dag virker, så bliver det smart. Vejledningen til Croogo fortæller ikke præcist, hvordan man installerer. Mine gæt, eksperimenter og forsøg virkede i hvert fald ikke.

"Building PHP Applications" af Porebski m.fl. skriver at Crooga skal installeres i /cake/app - men det ser ud til at Crooga nu pakkes med en fuldstændig CakePHP. Hverken den ene eller den anden tilgang virker.

Nå, det var den aften. Jeg kommer ikke videre i dag, Frameworks kan være så bøvlede, at det ville være hurtigere at udvikle sin egen kode ....

Leder efter et alternativ til Open Office

Open Office har fået lidt vel mange nykker. Efterhånden skal man kæmpe med lige så mange tåbeligheder som i Windows kontorsuite.

Cakephp og Ubuntu - endnu engang

I konfigurationsfilen kan man fravælge "pretty urls" - filen /var/www/cake/app/config/core.php fortæller hele proceduren. Jeg omdøbte simpelt hen .htaccess til .htaccess.old - og slettede derefter .htaccess. 

/**
 * To configure CakePHP *not* to use mod_rewrite and to
 * use CakePHP pretty URLs, remove these .htaccess
 * files:
 *
 * /.htaccess
 * /app/.htaccess
 * /app/webroot/.htaccess
 *
 * And uncomment the App.baseUrl below:
 */
    Configure::write('App.baseUrl', env('SCRIPT_NAME'));

/**

---
Dagen efter virker denne opskrift ikke. CakePHP kan være en prøvelse.

13 June, 2011

Trust - trådløst tastatur

Det lille trådløse tastatur fra Trust (Trust / 17508) er en herlig ting. Men senderen er ikke vildt kraftig. Jeg måtte flytte USB dimmeren i computeren til forsiden af kabinettet - og så fungerer den upåklageligt. Hvis man slutter PC og TV sammen, så er det herligt at sidde i sofaen og fjernstyre alt. Her kommer trackpaden til sin ret.
Bedømmelse: (****) (4/5).

10 June, 2011

Importere mange VCF-filer i Evolution

Evolution vil importere en fil; men Nokia E52 sender vCards som enkeltfiler. Det bliver nemt til mange filer; men løsningen er at kopirere de mange filer sammen til en:

# cat *vcf > adresser.vcf

Derefter importeres filen adresser.vcf til Evolution.

Forklaring på koden: cats output sendes via en pipe (>) til filen adresser.vcf.

07 June, 2011

IPad 40 sider jura i mikroformat

Da jeg ville opdatere et program på iPad skulle jeg lige godkende en ny bindende aftale. 40 sider advokatævl af værste skuffe. Det vil jeg da ikke sige ja til. Jailbreak rykker tættere på nu. Mac er værre end Windows med den slags.

Ku du ik bare trykke ok og så var den pot ude?

Nej! Advokatævlet er jo bindende. Eller er det? Hvordan opsiger man disse tåbelige og urimelige kontrakter som softwareproducenterne pådutter os.

Firefox hænger

Når Firefox hænger Gnome / Ubuntu er det ikke nok at

# killall firefox

Man skal

# killall firefox-bin

Aha...

06 June, 2011

Cakephp fra localhost til www server

Man kan ikke kopiere filerne direkte som de ligger på localhost. Sandsynligvis er løsningen at kopiere de individuelle filer med views, controllers etc. manuelt. Ikke just en "piece of cake" løsning (men sådan er det jo hver gang man prøver noget nyt med Cake).

"CakePHP aint piece of Cake"

Metoden med at kopiere views, models og controllere virkede. Derudover skulle:
  • Databasens opsætning konfigureres efter den nye server.
  • Core.php kopieres over fra localhost til server (salt-værdierne til kryptering skal være ens, ellers virker de Sha1 krypterede passwordstrenge ikke.
Og så virker CakePHP ellers ... http://multimusen.dk/cake/

Gnome keyring

Klik på overskriften og hop til en opskrift, der fjerner det trælse spørgsmål om keyring når Gnome starter i visse Ubuntu varianter.

29 May, 2011

Wired

.http://www.wired.com/underwire/2011/05/swoozie-deviantart-mur Animation med html 5.

Kan Windows 7 ikke multitaske?

Konstaterer, at Windows 7 blokerer for musebevægelser mens der printes. Kan Windows 7 heller ikke multitaske?

25 May, 2011

At vise HTML, PHP og anden kode i Blogger

På blogger kan man ikke vise kode via pre eller lignende. Man skal bruge escapecharacters i stedet for. Denne webside kan generere koden.

24 May, 2011

Sådan: CakePHP på localhost Ubuntu

"Unreal" giver en opskrift her ... og den virker. Kort fortalt:


Først tjekkes om modulet rewrite er aktivt:

# sudo a2enmod rewrite



Så skal Apache vide, hvor webroot er:

# sudo pico /etc/apache2/sites-available/default



I filen tilføjes de manglende oplysninger:


<directory /var/www/app/webroot>
AllowOverride All
</Directory>

Apache genstartes herefter:

# sudo /etc/init.d/apache2 force-reload



Og herefter virker CakePHP på Ubuntu. Tak til bloggeren "Unreal" for opskriften. Så er der kage.

Prøv også denne grundige vejledning: http://bakery.cakephp.org/articles/BBBThunda/2010/02/25/troubleshooting-cakephp-installation-issues-related-to-apache-2-mod_rewrite-for-beginners

eller her:

http://book.cakephp.org/view/333/A-Note-on-mod_rewrite

Cakephp-instaweb serveren

Serveren starter men angiver en CGI-fejl. Droppes.

Note: Ubuntu og CakePHP

Denne artikel giver en opskrift med modifikationer i Apache. Artiklen slutter med disse ord (efter at ha indledt med hvor "piece of cake" det er at køre CakePHP):

"It took a little while to realise that the reason this was happening is that CakePHP's .htaccess files were being ignored by Apache. This turned out to be because Ubuntu's default Apache install includes the directive "AllowOverride none", effectively disabling mod_rewrite.
Opened the "000-default" site configuration file for editing.
1gksudo gedit /etc/apache2/sites-enabled/000-default
Then, change the "AllowOverride none" to "AllowOverride all" under the first two sections, "" and "".
Restart Apache and you should be good to go.
1sudo service apache2 restart"

(Næh, det virkede heller ikke.... jeg kan stadig ikke se siderne; men det her med Apache-konfigurationer fik mig til at lede i en anden retning, og det gav pote.)

23 May, 2011

Cakephp og Ubuntu

En blogger mener: "i resolved this - i had to add the directory listing to
/etc/apache2/sites-allowed/default then restart apache 2." Måske er det forklaringen på at man ikke har adgang til cakephp fra ubuntu.


Cake kan bage; men ikke ses i browseren.

CakePHP - Ubuntu opsætning

Har uden held brugt en formiddag på at prøve at få cakePHP til at køre på localhost.

Ubuntu  opsætning af "cake" - i tilfælde af: "Could not open input file: /usr/share/php/cake/console/cake.php"

# cd /usr/share/php/cake
# ln -s /var/www/cake/cake/console console

Standardopsætningen linker til en forkert mappe.

Husk at ændre:
Please change the value of 'Security.salt' in app/config/core.php 
Please change the value of 'Security.cipherSeed' in app/config/core.php 
Cake bager; men man kan ikke se siderne: "The requested URL /cake/posts was not found on this server."

Hold k... hvor er det besværligt. Bump!

Ja, når CakePHP kører er det så nemt. Når det ikke kører, så kører det ikke. Nu lader jeg det ligge en tid. Hvorfor skal det være så besværligt at lave noget der skulle gøre det let??

CakePHP - remember...

---------------------------------------------------------------
Created: asthmablog in /var/www/cake/app/NAMEOFAPPLICATION
---------------------------------------------------------------

Creating file /var/www/cake/app/asthmablog/views/pages/home.ctp
Wrote `/var/www/cake/app/asthmablog/views/pages/home.ctp`
Welcome page created
Random hash key created for 'Security.salt'
Random seed created for 'Security.cipherSeed'
CAKE_CORE_INCLUDE_PATH set to /usr/share/php in webroot/index.php
CAKE_CORE_INCLUDE_PATH set to /usr/share/php in webroot/test.php
Remember to check these value after moving to production server

Cake bake all kører; men siderne kan ikke ses fra localhost.... Jeg bliver vist aldrig gode venner med CakePHP...

CakePHP - missing tables

Slet alle controllers og models. Derefter cake bake...

22 May, 2011

Cakephp - kæmper med ACL

En ACL driller helt vildt. Kan man fjerne den? Valgte at slette databaserne; men så gik cake bake helt i sort. Genoprettede databaserne, men uden held. Cake er gået i sort. Hvordan kommer man videre?

Og igen ... tjah ... den givne tutorial fra CakePHP virkede heller ikke. De må altså gøre noget ved den dokumentation! Hver gang jeg har prøvet disse tutorials, så er der noget som ikke lige virker.

Jeg har ikke tal på hvor mange gange der har været nødvendigt at begynde helt forfra...  Som regel er det lettere at slette alt, for at finde en fejl i de lange koder er helt umuligt. Især når det er uklart, hvor man skal lede.

Suk ... CakePHP er ikke a "piece of cake". Og det irriterer mig grænseløst at læse, hvor "piece of cake" det her at ... [skriv noget] ... hvorefter den givne opskrift får cake til at gå i sort.

Nå: det gode er, at jeg efterhånden kan sætte sagerne op på 10 min... 

21 May, 2011

Jammen - CakePHP er jo hamrende smart...

Efter en frustrerende stejl indlæringskurve begynder visionen bag CakaPHP så småt at dæmre. Jeg bager og bager - og det er meget let at sætte sagerne op. Nogen gange tager jeg mig selv i at tænke:


- "Jammen, det er jo hamrende smart, det her..."

Og sådan kan pendulet svinge fra den ene side til den anden side. Jeg skal love for at "cake bake" kan fyre kodelinjer af: modeller, controllere, views, CRUDs og hvad ved jeg. Lige nu eksperimenterer jeg med at tildele brugergrupper rettigheder. Og så begynder det jo at ligne noget seriøst.

Cake bake ... AHA!

Efter mange, mange forsøg på at få "cake bake" til at fungere begyndte jeg at analysere fejlmeddelelserne. Tilsyneladende var stien forkert. Cake kunne ikke finde de rette filer.


PHP Fatal error:  ConnectionManager::getDataSource - Non-existent data source default in /web/petj/public_html/cake/cake/libs/model/connection_manager.php on line 102

Fatal error: ConnectionManager::getDataSource - Non-existent data source default in /web/petj/public_html/cake/cake/libs/model/connection_manager.php on line 102


Det viste sig, at man naturligvis skal stå i ~/cake/app/ og fra denne mappe eksekveres cake bake all så.
De ku de godt ha skrevet... (muligvis har jeg overset en detalje; men lad os bare se bort fra denne umulighed).

Men nu har jeg endelig fået åbnet "bageriet".

19 May, 2011

Exit Cake Bake

Jeg følger et kursus i webapplikationsudvikling, hvor vi er blevet introduceret til frameworket CakePHP, der skulle hjælpe os til at programmere større projekter hurtigt.

Det er særdeles vanskeligt at finde kodeeksempler, der virker, når man arbejder med CakePHP. Efterhånden har jeg brugt mange, mange timer på at få noget til at virke med Cake, der burde være dødsimpelt.

Lige nu prøver jeg at lave en log in ... hvilket er relativt simpelt med rå PHP / MySQL. Men med CakePHP er det en ørkenvandring af mislykkede forsøg.

Men dokumentationen er næsten altid mangelfuld - og den ORM, som skulle kunne bage koden er fyldt med fejl. CakePHP har sine skønheder; men så sandelig også alvorlige mangler.

Jeg mener stadig, at ideen med et framework er at lave kode hurtigt og let.

Cake bake
Det er så let at bage med cake bake, kan man læse; men min skærm bliver fyldt med fejlmeddelelser. Jeg har prøvet flere installationer, servere og databaser med samme resultat. Jeg har ellers set mange gøre det på nettet; men når jeg gentager det samme - med copy paste af koder og databaser, så virker det ikke. Der er altid lige et eller andet, der uheldigvis ikke virker. Det bliver man altså træt af.

Man kan spilde meget tid på et framework, og tid har jeg ikke. Så nu vil jeg kun bruge de dele der faktisk virker - altså virker for mig:

Ind til videre har jeg droppet følgende i CakePHP:
  • Auth - loginfunktioner
  • Cake bake
Men ret skal være ret, der er også gode ting:
  • Nemt at bruge data fra databaser
  • Scaffolding - hvor man i skitseform kan sætte tingene op.
    Evangelisternes Lyserøde Rosende Ord
    Artikler om CakePHP er næsten altid i det lyserøde felt. Alt beskrives som "easy" - og det er som en rød klud mod en tyr, når man har siddet i timevis uden at skidtet virker - eller med forklaringer, der er uforståelige opremsninger af 3-bogstavsforkortelser: ACO, ACL, ORM...

    Nej, jeg kan altså ikke tilslutte mig CakePHPs "evangelister". CakePHP er alt andet end "easy" ... og slet ikke når skærmen konstant fyldes af "PHP fatal error...." mig her og "PHP fatal error" mig der...

    Exit Cake Bake
    Efter at ha skrevet ovenstående tænkte jeg: "Det kan da ikke passe, at bake ikke virker. Jeg prøver lige igen..." Og det var spild af tid (igen). Selvfølgelig virkede bake heller ikke denne gang! For at være helt ærlig - nu gider jeg ikke bruge mere tid på "cake bake ..."

      Nydeligt design i Kulturministeriets nyhedsmail

      For nogen tid siden anmeldte jeg layout og typografi i Kulturministeriets nyhedsbrev. Det så forfærdeligt ud; men nu har de åbenbart arbejdet med sagen. Om anmeldelsen i "Pers Computercyprianus" har betydet noget i den forbindelse véd jeg ikke; men nu kan man ligefrem læse teksten. (De grønne farvetoner er dog fra mit Linux Mint tapet).

      11 May, 2011

      Noter og markeringer i PDF-filer

      Som underviser har jeg ofte brug for at kunne fremhæve områder i PDF-filer. Det kan man i linux med Xournal. Filen åbnes og editeres. Områder markeres med transparent farve - og meget mere.

      Der er dog et lille problem: Xournal kan ikke rotere PDF-filens sider. Det er upraktisk, hvis et dokument ligger på den forkerte led.

      En slags løsning er at gå ind i skærmindstillingerne. Her kan man rotere skærmbilledet. Museoplevelsen bliver ret alternativ, eftersom pilen flytter sig på en ny måde; men prøv at rotere musen - fysisk - på samme måde som skærmbilledet. Så kan den bruges til noget.

      Under arbejdet bruger jeg fuld skærm - og skjuler Gnomes menuer. Herefter er det kun Xournals menuer, der vender lidt alternativt.

      Gad vide, om der findes et lille program, hvor man kan rotere PDF-filen? Der findes en række PDF-editorer, så måske kan et sådant program opdrives.

      GIMP kan fx åbne PDF-filer; men her skal man editere side for side. Det bliver upraktisk ved længere dokumenter. (Måske kan man skrive et python plugin, der vender en masse sider automagisk).

      Det er naturligvis lidt primitivt; men det virker.

      03 May, 2011

      CakePHP - over åen efter vand?

      Når man arbejder med et framework kan selv de mest simple handlinger blive komplekse. Måske kommer gevinsten på lang sigt; men på den korte banehalvdel er det altså bøvlet at sætte sig ind i dette framework.

      Det er lidt som at gå over åen efter vand, når man skal pløje gennem lange tekster, der forklarer noget, der kunne være ordnet med en simpel SQL-sætning. Fx prøver jeg at sortere indlæg i en blog, så det nyeste vises først. Selv includes kræver mystiske og magiske metamanipulationer...

      Det burde være piece of cake; men den slags kræver virkelig en mental indsats, hvis man bruger CakePHP.

      Og løsningen på at sortere blogindlæg. Det er naturligvis ren kagemagi at skrive:

      # $posts = Set::sort($posts, '{n}.Posts.id', 'desc');

      Omvendt, når frameworkets idé dæmrer, så giver CakePHP en række redskaber, der dels giver systematik til udviklingen af webapplikationer og som dels gør det nemt at strukturere produktionen. Adgangen til databaser, relationer mellem tabeller og meget andet kan ordnes relativt enkelt.

      Men det kræver naturligvis, at man kan sin "kagebog".

      02 May, 2011

      One.com nede ... igen

      Den senere tid har der været mange problemer med One.com. Lige nu kan jeg ikke se nogen af de sites, som jeg passer på det hotel. Selv http://one.com er nede.

      Efter nogle timer fungerede alt igen.

      26 April, 2011

      Netværket i det lille hjem 2011

      Der kommer stadig flere enheder på vores LAN
      For et par år siden tegnede jeg et diagram af netværket i hjemmet. I dag er billedet ikke blevet mindre komplekst. En trådløs router forbinder:
      • 5 computere
      • 1 tablet iPad
      • 4 telefoner (der også er på mobilmaster, 3G og hvad ved jeg)
      • 1 trådløs printer
      • 1 TV
       TV og computere er nært forbundne. Et Sony Bravia TV har udviklet sig til et mediecenter - via flimmeren kan vi se vores billeder, høre al musik og se podcasts / videoklip.

      Efterhånden er det kun serveren, printeren, flimmeren og routeren der har faste IP-adresser. DHCP tager sig af resten.

      CakePHP problem løst

      CakePHPs tutorial blog.

      Gennemførte en tutorial med en CakePHP blog. I dag var samtlige indlæg slettet, man kan ikke oprette nye indlæg og CakePHP viser denne fejl: "Error: The requested address '/' was not found on this server." På nettet har flere haft lignende problemer.
      Besluttede den noget drastiske kur: slet alt og upload igen. Få database og CakePHP til at spile sammen. Konfigurere CakePHP igen. Derefter tjekkedes modulerne for fejl. Eftersom "add" modulet ikke virkede, så var det logisk at prøve at rette netop denne fil. Og så virkede sagerne ellers.

      Fejlen ligger i filen, der skal tilføje nye poster; men filen virkede altså i går. En copy / paste løste problemet. Mystisk...

      Nu tager jeg en backup. Det gør jeg, igå.

        One.com

        Lige nu er adgangen til multimusen.dk ekstremt sløv. Der skulle være problemer med en eller anden server hos One.com.De øvrige sites, som jeg administrerer på One.com er ok. Tilsyneladende er visse data forsvundet. Indtastninger til en database forsvinder ... forhåbentligt pga. lag...

        19 April, 2011

        Ubuntu: kør medieserver ved boot

        Sådan startes en vilkårlig medieserver automatisk ved boot (de kunne såmænd også være et andet program):

        Skriv en bashfil, der starter medieserveren Serviio i stil med dette:


        --- klip ---
        #!/bin/bash
        # dette script starter medieserverne saa de koerer som en service
        # 19-04-2011

        # Serviio
        /usr/share/serviio-0.5.2/bin/serviio.sh &
        --- slut ---

        Gem serviio filen i /etc/init.d/

        Afprøv om sagerne virker:

        # service serviio start &

        Hvis alt virker tilfredsstillende, så tilføj filen til rc.d ved hjælp af  update-rc.d:

        # update-rc.d serviio defaults

        (NB: alle kommandoer udføres som root i dette tilfælde).

        Du kan herefter tjekke om servicen kører. Fra iPad burde Serviio være synlig som medieserver - og det bliver den også fra Sony Bravia TV.

        18 April, 2011

        Sony Bravia og Serviio

        Medieserveren Serviio fungerer sammen med Sony Bravia. Både billeder, video, podcasts og musik fungerer. Serviio er programmeret i Java, og virker derfor under Windows, OSX samt Linux. Lige nu synger Tom Waits fra mit fjernsyn; men musikken ligger på serveren. Det er jo skønt - ikke mindst fordi jeg nu kan se "So ein Ding" og de andre yndlingspodcasts, som Gpodder er så venlig at hente...

        iPad og MediaTomb - virker... næsten...

        Med MediaTomb er det nemt at streame til en iPad. Installer programmet "SmartStor Fusion Stream". Start Mediatomb. Så snart MediaTomb kører på nettet bliver den synlig som medieserver i SmartStor Fusion.

        Læs mere her...

        Video kan man vist ikke streame ad denne kanal; men lyd virker.... næsten. Lyden spiller et par sekunder og holder op igen. Sådan bliver det ved. Serveren crasher i en uendelighed. Kort sagt: det virker næsten.

        Måske er der tale om nogle settings, der skal justeres?

        Redigerede settingsfilen, gav lidt mere cache. Nu kan mp3 filer streames. Mick Jagger synger: "You can't allways get what you want...." fra min iPad. Meget passende; men video er stadig for tungt. Men nu er der da i det mindste hul igennem til musikken. 

        08 April, 2011

        Skat - tast selv

        Nu gemmer skat sig også bag en telefonsvarer. Ironisk nok henvender jeg mig fordi tast selv ikke registrerer indtastninger. Nu lytter jeg til en besked hvert 15. sekund om at jeg kan bruge hjemmesiden med tast-selv....

        05 April, 2011

        Læg 7 minutter til på et regneark

        Formularen kan se sådan ud:
        • a1 + time(00;10;00)
        Resultatet kan se sådan ud, hvis man kopierer formularen i de efterfølgende celler:


        09:00:00
        09:07:00
        09:14:00
        09:21:00
        09:28:00
        09:35:00
         

        01 April, 2011

        Nåeh ja - chmod 755 eller 777

        Chmod 755 eller 777 og chown root:users ... nåeh ja, det havde jeg da nær glemt.

        30 March, 2011

        Cyprianus

        Pers Computer Cyprianus er min samling af opskrifter på, hvordan problemer med computere, iPads, mobiltelefoner etc. er blevet løst. Her finder du hacks, tips, tricks og fiduser. Engang skrev jeg den slags på en brugt konvolut. Når den var fyldt ud, så røg den ud.

        Og så var løsningen sådan set glemt. Derfor begyndte jeg at skrive denne blog. For bloggen bliver ikke væk.

        En Cyprianus er en troldmands magiske bog. Cyprianus blev ifølge legenden skrevet med troldmandens eget blod, og var derfor en potent talisman. På landet havde "kloge folk, der kunne mere end deres fadervor" en Cyprianus, hvor de samlede magiske opskrifter. Legenden sagde også, at troldmanden måtte sælge Cyprianus inden sin død. Hvis det ikke skete, så tog Fanden hans sjæl...

        I Danmark indledes Cyprianus ofte med denne formaning: "Selv om Moses kendte alle ægypternes hemmeligheder, så misbrugte han dem ikke. Gør Du ligeså."

        Så galt går det nok ikke med denne Computer Cyprianus. Måske er du heldig, og finder løsningen på et problem. Måske ender du bare med at være forvirret på et højere niveau. Hvem ved?
        Dette indlæg er skrevet, fordi mange har søgt på ordet Cyprianus på denne blog. Men ind til nu er ordet ikke blevet forklaret. Se også Wikipedias artikel om Cyprianus.

        23 March, 2011

        Joomla mod_search problem

        mod_search vil max vise 50 resultater, når man søger; men jeg har brug for at se samtlige resultater af en søgning. Jeg har prøvet at editere filer i mod_search samt /administrator/plugins/search - ind til videre uden held. Ideer?

        I Joomlas forum kan man læse, at filerne i /plugins kan rettes til. Her findes en mappe med settings; men selv om man retter samtlige limit 50 linjer i disse filer, så er resultatet stadig max 50 resultater. Noget tyder altså på, at Joomla definerer søgningen et andet sted.

        Løsning
        > Administrator > Extensions > Plugin Manager > Search
         Sæt "Search Limit" til 9999.
        QED,

        22 March, 2011

        Inden for en uge har de fleste besøgende brugt Firefox på bloggen

        I denne uge overhaler Firefox Internet Explorer på ugeoversigten. Fremgangen er tydelig.

        Samlet set er det dog stadig Internet Explorer der fører stort med 45% af alle hits, mod Firefox der tegner sig for 35% af alle hits på bloggen. Der er stadig et stykke vej, før end Internet Explorer detroniseres.

        Læg også mærke til de mobile enheder, der så småt gør sig bemærket. Måske er det de første tegn på at vi skal til at designe til mindre skærme... igen.

        20 March, 2011

        iPad - og piletaster

        Hvor er piletasterne påen iPad?
        Svar: de er der ikke.
        Og derfor er det ikke nemt at redigere og skrive på en iPad.

        Af samme grund gider jeg ikke at prøve på at rette stavefejlen lidt højere oppe i detteindlæg....

        Og nej, jeg vil ikke betale 12 $ for en App, der gør noget, som producenten burde rette kvit og frit!

        16 March, 2011

        10.000 linjer om forskning

        Strøtanker: har netop modtaget en cdrom fra Bento software med wordfiler på mindst 10.000 linjer med oplysning om forskningsartikler. En linje pr. artikel samt en slags tags. Efterhånden som filen vokser (den er monsterstor nu) bliver det jo et upraktisk med et monolitisk filformat. Komplekse søgninger er ikke muligt i en wordfil.

        En databaseløsning med et python-Glade / web interface....?

        Hvordan konverterer man .doc på en fornuftig måde, så resultatet kan håndteres af en database? Redaktøren er ofte off-line, så her må man finde en løsning til offline redigering... hmmm... tænke, tænke....

        Første løsning: konverter .doc til alment tekstformat. Så kan man:
        # cat AQC-Index-2010.txt | grep spam > eggs.txt

        En python / glade GUI burde kunne udføre samme nummer.

        14 March, 2011

        Mediatomb og iPad / Safari

        Har lige prøvet Mediatomb sammen med Safari på iPad. Og ja - der er hul igennem til husets musiksamling på LAN. Herligt...

        Og hvad er det første jeg hører? Black Sabbath: Black Sabbath.... meget, meget passende...

        13 March, 2011

        iPod og Rhythmbox ... Bingo!

        Ja, man kan synkronisere iPoden med Rhythmbox.
        Mht. iPad er det endnu ikke lykkedes; men jeg håber, at en kreativ sjæl udvikler noget meget snart...

        Python og MySQLdb

        Overvejede at lave en blog, der anvendte et php-script som interface til en database; men det ville jo være lettere, hvis man bare åbnede databasen og kommunikerede direkte via Python. Det kræver at man installerer MySQLdb modulet:

        Installer pakken python-mysqldb via Synaptic (eller på anden vis). Derefter:

        import MySQLdb

        Eftersom pakken ikke er noget, der følger med ved en standardinstallation er det nok smart at tjekke, altså:

        try:
        import MySQLdb
        except:
        print "O dear, the MySQLdb is missing, I'm afraid."

        Rip CD på Ubuntu

        Installer:
        • ubuntu-restricted-extras
        • sound-juicer
        Og genstart.

        Hvis det er nødvendigt at omdøbe tags på MP3 så er EasyTag udmærket.

        11 March, 2011

        iPad - mine bedste Apps

        iPaden er for længst blevet en del af husholdningen. Relativt hurtigt udviklede vores iPad sig til en "sofasurfer". iPad kan til nød bruges til at sende emails fra; men alt hvad der kræver indtastning er ikke iPads stærkeste side. Her foretrækker jeg stadig vores netbooks med linux som OS.

        Men hvilke Apps bruger jeg så? Her er min top ti for marts 2011:

        1. DMI (vejrudsigten)
        2. DR Nyheder
        3. Calendar
        4. Safari
        5. Mail (på trods af tastaturets forhindringsløb...)
        6. TuneIn Radio
        7. Sudoku Book
        8. Friendly (Facebook)
        9. Twitter
        10. Dropbox
        En række af mine yndlingsApps er iPaden "født" med; men en række dansk udviklede Apps blander sig i rækken. Tilsyneladende har jeg konstant brug for at kende til nyhederne og at vide hvordan vejret bliver.... Resten handler om at kunne kommunikere og planlægge. Spil fylder umådeligt lidt på min liste. Måske skulle man lave en sudoku af samme grund...

        07 March, 2011

        Docx og Open Office - umulig cocktail

        Det er efterhånden aldeles umuligt at editere et Microsoft Word dokument i Open Office. Alt vises forkert i Open Office. Ved docx-formatterede dokumenter er der ingen vej uden om det rædselsfulde program MS Word - og de platforme, som dette program eksisterer på.

        01 March, 2011

        Pygtk - sådan...

        Her er en god forklaring på sammenhængen mellem Pygtk (GUI-udvikling til X-window med Python) og Glade (GUI-designer).

        De fleste forklaringer udelader væsentlige detaljer, som fx hvilke libraries der skal importeres etc. Mange programmører forklarer i pseudokode, eller uploader eksempler med indenteringsfejl. Det kan være en ørkenvandring at finde noget brugbart.

        På siden er den basale metode:
        import gtk.glade
        # instantiate XML object
        tree = gtk.glade.XML("foo.glade")
        # get references to individual widgets
        w1 = tree.get_widget("window1")
        e1 = tree.get_widget("entry1")

        18 February, 2011

        iPad og Alt om DATA

        iPad og Alt om DATA

        Twitter

        Prøvede at oprette en profil via Firefox; men det kan tilsyneladende ikke lade sig gøre. Profiloprettelsen gik kold. (OS: Linux 2.6.35-25-generic #44-Ubuntu SMP Fri Jan 21 17:40:44 UTC 2011 x86_64 GNU/Linux, Browser: Firefox 2.6.13)

        Senere modtog jeg en email fra Twitter. Måske kan kontoen nu aktiveres.

        Så lykkedes det at aktivere Twitter-kontoen. Med Gwibber skulle man kunne sende "tweets" til FB og T på een gang...

        16 February, 2011

        Totem - gem billeder fra video

        Lige nu sidder jeg og hører en forelæsning fra universitetet. Den er udsendt som screencast, dvs. at man hører underviserens foredrag - og ser hans præsentationer. Men man glemmer hurtigt, hvordan tingene ser ud - og hvor en fed slide findes.

        Her har Totem en herlig funktion; > Rediger > Gem Skærmbillede - og så gemmer Totem ellers et billede af forelæserens slide, eller hvad det nu er man vil gemme.

        Wacom Bamboo virker på Ubuntu

        Den følgende opskrift er inspireret af Frank Groenewelts blog. Installer følgende drivere:
        • sudo add-apt-repository ppa:doctormo/wacom-plus
        • sudo apt-get update
        • sudo apt-get install wacom-dkms
        • Genstart systemet - og så virker sagerne!
          Mit system: 2.6.35-25-generic #44-Ubuntu SMP Fri Jan 21 17:40:44 UTC 2011 x86_64 GNU/Linux

        15 February, 2011

        NemID noproblemo

        Nu har jeg brugt NemID med banken et stykke tid. Ingen problemer herfra. Det fungerer udmærket både på Windows og Linux.

        12 February, 2011

        At slette Vuze på Windows 7

        - Ønsker du at bruge Bing som søgemaskine?
        - Hak ved nej.
        Resultat: bing blev installeret som søgemaskine i Firefox!

        Konsekvens: ud med Vuze. Slettet fra harddisken, håber jeg.

        Fjernet? Ja og nej. Den søgebar jeg ikke ville have er der stadig efter at programmet er fjernet. Fantastisk! Klapsalver! Encore Mr. Programmeur!

        Et browservindue bad om en evaluering af programmet. Og så skrev jeg at programmet røg ud, fordi Bing blev installeret som søgemaskine mod min vilje.

        Aha, man skal fjerne Vuze toolbar under programmer. Ok: ud med den også. Det er jo indlysende, at man installerer ét program; men man skal fjerne to. Nemt at installere, bøvlet at fjerne.

        Browseren åbner nu et vindue, der fortæller hvor fantastisk alle andre mener at dette program er. Jeg vil bare af med skidtet. Den bragesnak imponerer ikke. Tvært imod.

        Browseren staller og henter megamængder af bits og bytes. Browseren staller i en uendelighed.

        Aha, man skal lukke for IE manuelt.
        Endelig er det skrammel væk.

        Det er sådanne oplevelser, der giver Windows et dårligt ry. Men det kan Windows altså ikke gøre for.

        Vuze: skam dig!

        iPad - musikken skratter stadig

        Når musikken afspilles skratter det fælt ca. hvert 10. sekund. Nu har jeg fjernet al musik fra iPad, og prøver at slette - og genimportere hele musikbiblioteket.

        Eksperimentet er gennemført. Det virkede ikke... der er stadig fæle skrattende lyde hen over musikken. Det er der ikke, når musikken afspilles på computeren i iTunes.

        Er det et iTunes-problem? I så fald savner jeg VLC; men den har Apple fjernet uden at spørge om lov!! (ok, jeg fandt vlc igen... så tilgiver vi Apple for en stund)

        Skrat, fortsat...
        Nu er der kun skrat på udvalgte numre. Hvorfor ved jeg ikke; men det hjalp altså at fjerne hele musikbiblioteket fra iTunes, genvælge musikmappen, importere alt igen, fjerne musikken fra iPad og geninstallere.

        Meget enkel operation.

        11 February, 2011

        Adblocing er kriminelt

        Nu har en jurist fundet ud af, at adblocking er kriminelt: "Louise Staalø Knudsens analyse fastslår, at brugerne samt personerne bag ad-blockere bryder ophavsretsloven." (Computerworld)

        Hvis - og jeg skriver - hvis denne jurist har ret, så er konsekvenserne ganske komiske:
        • Antivirus er ulovligt - det ændrer jo ophavsmandens koncept.
        • Firefox-brugere er kriminelle, eftersom de har muligheden for at blokere for reklamer.
        • iPads mv. kan ikke vise Flash. Det blokerer for reklame! iPad-brugere og Apple-koncernen er kriminelle.
        Når en lov er tåbelig nok, så bør folk have mod nok til at byde den trods. Jeg vil selv bestemme, hvad jeg ser på min skærm. Og hvis det er kriminelt, ja så er vi mange, der er forhærdede kriminelle. Her begynder min kriminelle løbebane....

        Reclaim the Screen!

        Fronter - blanke sider...

        Fronter plejer at være meget stabil som CMS; men for tiden oplever jeg ofte at arbejde med en side, der bliver blank, når man gemmer den. Eller sider der "opdateres" til en tilstand for en 3-5 minutter siden. Det mellemliggende arbejde går tabt!

        IPad med tavs alarm

        Af en eller anden grund siger alarmen intet på iPad. Det er ikke det bedste vækkeur, omend det i det mindste ikke forstyrrer søvnen. På nettet har jeg set, at Apple var klar over fejlen for nogle uger siden. Derefter skete ... intet.

        I øvrigt forsøgte jeg at blogge direkte fra min iPad; men kunne kun lave en overskrift. Det var ikke muligt at vælge bloggers tekstfelt.

        08 February, 2011

        Wiki Namespaces

        På MasterIT kurset Webapplikationsudvikling skulle vi arbejde med at udvikle wikier, og oprette namespaces. Wikiens dokumentation er lidt uklar, så her er min version, der forhåbentligt er forståelig for menneskelige væsner. Et namespace kan sammenlignes en slags mappestruktur Oprettelsen af "mapperne" foregår som ved skabelsen af andre sider; men man kan adskille med et kolon, fx:

        • enKategori:enUnderSide
        • enKategori:enAndenUnderside
        Siderne oprettes som enhver anden underside. I søgefeltet kan man indtaste navnet på den ønskede side, og hvis ikke det findes, så skal siden oprettes.

        I roden kan man linke til namespaces ved at anbringe navnet på namespacet i skarpe parenteser, fx sådan:
        • [[enKategori:enAndenUnderside]]
        Således kan sider inddeles i undersider, eller namespaces.

        06 February, 2011

        WordPress

        En måned med Wordpress
        Nu har jeg brugt Wordpress (WP) i knap en måneds tid på Multimusen.dk. WP kræver, som alle CMS-er, en vis tilvænning. Ikke alt er lige ud ad landevejen. Den daglige bloggen eller artikelskrivning er lige ud ad landevejen, så snart sagerne er sat op, kan man producere indhold.

        Det er meget behageligt at arbejde i WP - og selv opdateringer foregår ved at klikke på et link online! Det er altså fantastisk.

        WP vs. Joomla!
        Sammenlignet med Joomla er det lettere at finde fornuftige plugins. På Joomla var mange ting kommercielle. Spændende plugins kostede noget. WP er mere gennem som open source platform. WP er mere enkel i opbygningen end Joomla. Til gengæld kan Joomla konfigureres på mere komplekse måder end WP.

        Template
        Jeg har endnu ikke fået lavet en template; men principperne er til at forstå. Den nuværende template er ikke køn... men den virker da. Jeg ved at der findes en dansk oversættelse; men har endnu ikke lagt sprogfilen ind; men linket er fundet...

        02 February, 2011

        Hvad de dog siger

        "Vi kræver nu, at hvis en app giver kunderne mulighed for at købe bøger uden for app'en, at den samme mulighed også findes i selve app'en via in-app-indkøb."

        (Trudy Muller, citeret fra Computerworld.dk dd.)

        28 January, 2011

        Udskrive regneark så alt kommer med


        Når man udskriver et regneark kan det udvikle sig til en absurd collage af ark, fordi regnearkets sideadskillelse nok ikke lige går der, hvor du tror. Det hjælper lidt at gå ind i udskriftsvisning og skalere via + og - i den øverste bjælke.

        25 January, 2011

        Kulturministeriet - typografisk katastrofe


        Kulturministeriets nyhedsbreve er på det nærmeste ulæselige, fordi hele teksten er understreget. Da vi klampede tekster i courier på skrivemaskinen kunne vi med noget besvær understrege en linje. Sådan fremhævede man det vigtige, dengang skrivemaskinen var sagen.

        Men tiden er løbet helt fra denne antikverede form for typografi - og jeg tvivler på at alt i disse pressemeddelelser er så vigtigt, at det skal understreges.

        På nettet er en understregning ofte lig med et link; men hele teksten behøver altså ikke at være markeret som et link.

        Er der ikke en behjertet mand, der kan lære d'Herrer i det høje Kulturministerium lidt om typografi ... bare sådan, helt basalt.

        19 January, 2011

        iPad WebApps - HTML5 og CSS3

        Stephen Vescio viser i denne artikel, hvordan man kan udvikle WebApps til iPad ved hjælp af HTML5 og CSS. En iPad har målene 1024px * 768px - men som udvikler skal man huske, at brugeren kan vende dimmeren vandret og lodret.

        Scrolling er ret speciel på iPad (og lignende). Cubiq.org har udviklet iScroll, der kan bruges til udvikling af scrolls.

        Hvis man ikke har en iPad, så kan Safari indstilles som emulering; men skærmbilledet skulle være noget større pga. iPadens opløsning. Derfor kommer man vist nemt til at bruge for små fonte.

        Her er desuden et link til en .psd, med grafiske elementer, der kan bruges direkte til en iPad GUI.

        Dr. Bechmanns "Fladskærmsrens"

        Ved brug af denne "fladskærmsrens" opnår man en ujævn grå hinde og striber hen over skærmen. Denne fladskærmsrens burde fjernes fra hylderne. Køb noget andet!!

        17 January, 2011

        Hurtig adgang til filer

        Når man hurtigt skal orientere sig i et antal filer er kommandolinen og find bedre end en grafisk stifinder.

        # find "Et directory/" -true
        (Bemærk anførselstegnene - linux søger nu på hele strengen og springer ikke mellemrummet over...)

        Marker den fil, som skal anvendes med musen, og brug disse hurtige programmer fra kommandolinjen:
        • .psd - GIMP
        • .pdf - evince
        • .jpg, .gif, .png etc. - feh
        • .doc, .docx, .odt - oowriter

        At finde en masse *doc filer

        find 3rdSemCASE/ -true | grep doc

        15 January, 2011

        Nautilus - to rammer

        Man kan arbejde i to rammer med Nautilus, der er Gnomes stifinder. Funktionen minder om goe' gamle Norton Commander, vi husker den fra de glade DOS-dage.

        Tast F3 - så er der to rammer i Nautilus.

        Billedet viser nogle dropboxmapper.

        13 January, 2011

        VLC konverter windows video til iPad

        Videoen lægges på iPad ved at tilføje en spilleliste på + i nederste venstre hjørne på iTunes. Drag & drop filen derover. iPad synkroniserer herefter. Og så er filen i systemet. Videoer skal rippes med flg. settings. VLC eller mplayer burde kunne gøre dette; men jeg har endnu ikke prøvet:
        Video:
        Codec: H.264
        Size: 640*480 or 1280*720
        Bitrate: 2500kbps
        Frame rate: 30fps
        Audio:
        Codec: aac
        Sample rate: 48khz
        Bitrate: 160kbps
        Channels: Stereo

        iTunes - bøvlet, bøvlet, bøvlet

        Hvor er iTunes dog et bøvlet program. Undskyld mig; men altså - iTunes gør ofte det modsatte af hvad man forventer. Filer kan ikke trækkes ind. Og når det endelig lykkes, så slettes alt andet på iPad.... Og når det endelig lykkes for iTunes at få filen ind, så kan skidtet hverken afspilles eller slettes.

        Ingen skal herefter fortælle mig, for brugervenlige Apples produkter er.

        Hrmf.... selvfølgelig skal man slette filen på computerens mappe for at fjerne den fra iPad. Jammen det er jo logisk.

        Import af en fil kræver, at man afmonterer iPad. Importerer mappen. Genindsætter iPad i usbstikket....

        Der må da være et alternativ til dette frygtelige program.

        .... (der gik nogle dage og så) ...

        Gav jeg mig til at læse vejledningen i HELP. Den er faktisk udmærket. Herefter fandt forfatteren til disse linjer ud af, hvordan man bruger programmet; men det krævede altså en grundig gennemlæsning. Når man har læst sagerne igennem, så er iTunes såmænd ganske anvendelig. Men intuitiv brugervenlighed kan man vist ikke tale om her.

        Multimusen.dk

        Så genopstod Multimusen, denne gang i form af et Wordpress CMS. Det ser ud til at Wordpress er nemt at bruge, og tavlen er visket helt ren i forhold til den gamle webside. "Pers Computer Cyprianus" er min huskeblog. Multimusen kommer til at rumme artikler og undervisningsmaterialer.

        12 January, 2011

        Ændre DNS Ubuntu

        # sudo gedit /etc/resolv.conf

        Tilføj linjer med de ønskede DNS-servere, fx:

        nameserver 208.67.222.222
        nameserver 208.67.220.220

        04 January, 2011

        Linux Mint på ny PC


        OK, det er måske ikke det mest ekstreme valg at prøve en Debian / Ubuntu variant; men Linux Mint har fået fine anmeldelser. Linux Mint er med på dvden med Linux User and Developer /95. Da jeg alligevel skulle til at finde en distro, så prøvede jeg Linux Mint på en HP EliteBook 2540p.

        Alt virkede i ét huk! Brugergrænsefladen er meget lækker, de grønne nuancer rammer nok et eller andet i mit lektorhjerte. Efter at have prøvet interfacet var beslutningen ikke så svær. Det er den distro jeg vil prøve på arbejdspcen.

        Installationen. Her er ikke meget at fortælle. En to-tre spørgsmål om land, tastatur, brugernavn og kode... vistnok. Det var det. Installationen tog ca. 10 minutter. Herefter valgte jeg at efterinstallere multimediecodecs og programmerne fra dvd udgaven, Et popupvindue foreslog dette.

        Og så kører Linux Mint ellers. Linux Mint ankommer med en række af de programmer jeg anvender dagligt: Open Office, GIMP, Pidgin, Gnome MPlayer, VLC og Compiz Settings Manager. Jeg testede om browseren havde installeret flashplugin - og det havde den (måske var flash en del af codecinstallationen, hvad ved jeg?) Fra et multimediesynspunkt en fornuftig serie af programmer.

        Umiddelbart ligner brugergrænsefladen mere noget fra SuSE eller XFCE end Gnome. Men Gnome er det alligevel. Forskellen er blot, at Linux Mint bruger en speciel menu. Dokumentationen siger, at den er inspireret af SuSEs menu Slab; men menuen er specielt udviklet til Linux Mint. Eftersom der er tale om Gnome, så kan man tilføje flere menulinjer (jeg plejer at bruge to - foroven og forneden).

        Menuen har et søgefelt. Man kan vælge mellem at se alle programmer eller blot en liste over foretrukne. Programmerne på foretrukne kan tilføjes eller fjernes ved et højreklik. Menuen virker gennemtænkt og brugervenlig.

        Som regel skal man efterinstallere nogle programmer, i mit tilfælde er det ikke så mange; men Skype, VYM (mit foretrukne mindmap), plugin med terminaladgang til mapper i Nautilus, Gpodder (henter podcasts) og pyching (Yi Ching programmeret i Python) er ikke standard i nogen distroer, så vidt jeg ved. Dropbox skulle også installeres - og så er der ellers adgang til de artikler og filer, jeg arbejder på lige nu.

        Til sidst blev noterne fra Tomboy synkroniseret med tomboyweb - og så var der adgang til alle de kreative gule lapper, der synkroniseres via nettet, således at jeg har adgang til de samme noter på alle de linux-computere, jeg bruger. Der mangler lidt småting, såsom adgang til medie- og filserveren med ssh; men det er en meget simpel operation.

        Popupvinduet, der kommer op ved log on, kommer frem ind til man beder det om at lade være; men det er faktisk værd at se på de mange gode links til dokumentation om Linux Mint og Linux generelt. Teksterne er velskrevne og gennemarbejdede - og de tager hensyn til nybegynderen.

        Det samme kan naturligvis siges om Ubuntu, så hvis der er brug for noget uddybende, så bruger Linux Mint jo en velkendt "gameengine".

        Nu skal man jo først bedømme et system efter nogen tid; men ind til videre tegner Linux Mint altså lovende. Hvis jeg skulle anbefale en linuxvariant til multimediedesignere, så er Linux Mint absolut en kandidat, men måske skal Ubuntu Studios programpakke efterinstalleres for at få lyd, 3D og videoredigering med. Den ultimative Linux Multimedia Distro må ligge et sted mellem de to.