30 December, 2009

Ubuntu 9.10 problemer med installation på HP MIni

Det er vanskeligt at fremstille en bootUSB til HP mini. Ved boot gives en meddelelse om at man skal bruge en anden udgave af Ubuntu (Amd64 eller i386). Uanset om jeg bruger den ene eller den anden kommer fejlmeddelelsen.

Wubi installationen blev desværre ustabil, så den er fjernet.

At installere Ubuntu på HP Mini er åbenbart vanskeligt.

Lige nu downloader jeg Netbook Remix .iso. Et eller andet sted har jeg set, at man skal bruge .iso til cdrom og .img til usb. Måske skal jeg lede efter en .img version...

Har nu prøvet:
  • i386 versionen - kan ikke boote
  • amd64 vdersionen - kan ikke boote
  • netbook remix - sort skærm, og man kan ikke stifte til en terminalsession og køre en dpkg-reconfigure xorg
Ubuntu opgives ind til videre. Så nu er spørgsmålet, hvilken linux distribution virker?

HP Mini
Efter nogen googlen fandt jeg ud af at at HP Mini kun booter fra en usb, når man taster F9. Men desværre er Ubuntu meget træg i boot processen. Ubuntu "staller" ved cups. Dette kan løses ved at tilslutte en netforbindelse. Herefter "staller" systemet fuldstændigt ved opstarten af X, og man kan ikke bruge en alternativ terminal (alt+ctrl+f2 virker fx ikke).

Måske skulle man følge ideen om den alternative Xubuntu installations model?

(Hvis det her havde været Windows, så var jeg allerede utålmodig)

Xubuntu
Booter til startmenuen; men kommer ikke videre derfra.

Forsøgte igen ubuntu
Men uden helt. Denne gang fandt jeg ud af, at man kan lave en række bootsettings i menuen. Tast esc og derefter skriv fx help i menuen. Så kommer en række bootoptions. Prøvede en 14-15 gange med forskellige settings. Fandt ud af at root ikke kunne mounte et filsystem. Og nu er jeg ærlig talt træt af at prøve at installere Ubuntu via en usb. Selv med linux har tålmodigheden en grænse...

Ubuntu droppet...
Efter at have prøvet mange varianter af Ubuntu, så må jeg kaste håndklædet i ringen i denne omgang. Ubuntu kan tilsyneladende kun installeres via Wubi, og det er en ustabil løsning, fordi systemet går ned når Vista går ned.

Så nu vil jeg prøve nogle andre distributioner af linus .... ideer ...

Gav Ubuntu et par chancer mere. Fulgte instruktioner på diverse officielle sider; men enten kan systemet ikke boote - ellers staller det når man man når til X. Eftersom systemet ikke har læst sig selv ind, så kan man ikke arbejde som root / sudo.

Tålmodigheden hænger i en meget tynd tråd. Jeg har prøvet at installere Ubuntu i en lille uges tid nu uden held.

... endelig sker der noget ...
Jeg var lige ved at smide Ubuntu ud med badevandet; men så undersøgte jeg om Wubi var fjernet ordentligt fra Windows. Der var adskillige henvisninger til Wubi, som jeg fjernede efter en søgning i regedit på Vista. Der lå desuden nogle mapper på Windows fra den gamle installation. Efter at have fjernet disse mapper kunne Ubuntu installeres via Wubi. Nu har jeg læst, at man kan partitionere disken og installere Ubuntu permanent inde fra Wubi. Det bliver næste projekt.

Det holdt hårdt.

Itunes på linux

Denne artikel viser, at iTunes fungerer via Wine.

29 December, 2009

Panic Wubi Ubuntu 9.10 kernel 2.6-31-16-generic

Efter en opdatering i aftes vågnede wubi computeren op til en kernel panic. På nettet kan jeg se, at mange har det samme problem. Det drejer sig om kernen 2.6.31-16-generic. Løsningen er midlertidigt at boote via kernen 2.6.31-14. Hvis dette skal være permanent, så kræver det en ændring af grub. Alternativt kan man fjerne den kerne som ikke virker.

Løsning
  1. Lav en backup
  2. Åbn Synaptic
  3. Søg linux-image
  4. Fjern den nye kerne som ikke virker
På længere sigt er Wubi måske en dårlig løsning. Ubuntu fungerer bedst på en selvstændig partition.

28 December, 2009

PATH

Det kan være praktisk med en sti til scripts. I filen .bashrc tilføjes denne linje:

export PATH=$PATH:/home/bruger/stiTilDir

Video og archlinux

Brugere af videogruppen kan tilføjes manuelt i /etc/group. Efter video tilføjes brugernavnene sådan:

video:x:91:bruger1,bruger2

Derefter kan brugerne anvende /dev/video*

21 December, 2009

Netbook Remix - efter et par ugers brug


Nu har jeg brugt Netbook Remix i et par uger på to forskellige netbooks. Generelt med et rigtig godt resultat. I første omgang kræver det nye grafiske interface naturligvis lidt tilvænning. I Gnome er man vant til to paneler og masser af skriveborde. Netbook Remix giver kun ét skrivebord. Der er kun et panel øverst. Men skærmen er jo lille, så der er en vis fornuft i at spare på pladsen.

Til venstre er et panel, der giver adgang til alle programmer og mapper. Det er en rigtig god idé, og jeg har ikke set noget lignende i andre OS. Man vænnder sig hurtigt til denne opbygning. Programmerne maksimerer vinduerne, så man bør have en ikon i panelet, der fører "hjem".

Jeg har ikke helt kunnet vænne mig til at vinduesbjælken automatisk fjernes. Ideen er naturligvis, at man sparer en 20-25 pixels; men hvis man vil kopiere fra en folder til en anden, så bliver det altså hurtigt ret upraktisk.

Til gengæld er det nemt at fjerne denne uhensigtsmæssige opførsel. I administrationspanelet findes "Opstartsprogrammer" og så skal man slå programmet Maximus fra. Herefter opfører vinduerne sig mere civiliseret.

Det er faktisk min eneste anke. Netbook Remix er rigtig god på en lille skærm, fordi ikonerne er relativt store. Netbook Remix gør computeren en anelse hurtigere, end den traditionelle Gnome. Og det er rart på systemer, der ikke ligefrem dirrer af it-muskelstyrke.

Det kræver altid lidt tilvænning, når sagerne ikke helt er hvor de plejer. Den daglige brug er lidt mere nørdet, fordi højreklik på en statudlinje kan være nødvendigt for at lukke et vindue (alternativt kan man vælge > filer > luk ).

Maximus giver, meget underlige resultater i visse programmer, fx bliver VLC forstørret til fuld skærm. Og det giver ikke just et kønt resultat. At fjerne Maximus er med andre ord en stor fordel...

Til trods for de små skønhedsfejl, som man nemt kan rette op på selv, så vil jeg nok blive ved med at bruge Netbook Remix som skrivebordsmiljø på de små netbooks.

Nogen gange er det trådløse netværk en prøvelse, når man bruger linux. Men med Netbook Remix, så virker det bare. Det samme gælder webcam og diverse knapper. Den eneste knap som ikke er aktiv er den som skal deaktivere det trådløse netværk på Acer Aspire One; men det betyder ikke det helt store. På HP Mini virker alt, så vidt jeg kan se.

Kort sagt: Netbook Remix er fremragende til netbooks.

20 December, 2009

Cups

I Ubuntus printeropsætning kan man finde printserveren sådan:

> Server > Indstillinger > Avanceret

Ved "Gennemse Servere" klik på tilføj, og indtast IP-adressen.

Netværk


De små netbooks gør det efterhånden nødvendigt at lave et egentligt netværk i det lille hjem. Lige nu ser det nogenlunde sådan ud (men IP-adresserne er naturligvis ændrede af sikkerhedshensyn).

Det er kun nødvendigt med en fast ip-adresse. De to netbooks kan kommunikere med filserveren og printeren. Filer kan om nødvendigt overføres via serveren, Skype eller SSH.
  • De to netbooks bruger Ubuntu 9.10 Netbook Remix; men de kan om nødvendigt arbejde i XP eller Vista (f.eks. når en GPS eller lign. skal opdateres, eller et spil skal spilles)
  • Serveren er et Archlinux system

19 December, 2009

CUPS printserver

A) Opsætning af printserveren

  • Følg denne guide (fra Archlinux Wiki)
    http://wiki.archlinux.org/index.php/Cups#Between_GNU.2FLinux_Systems

B) Test: Forbind til serveren fra pc på netværket
  1. Klik på "Server"
  2. Indtast printserverens ip adresse f.eks. 192.168.1.101 (eller hvad den nu hedder)
  3. Det kan være en fordel at give computeren med printeren fast ip-adresse
C) Installer printer
Tilføj denne linje til /etc/cups/cupsd.conf:

Listen 192.168.1.20 (eller hvad printserveren hedder)

Genstart cups på det lokale system:

sudo /etc/init.d/cups restart

Tilføj printeren via printikonen i systemadministrationen.

På HP Mini fandt computeren omgående printeren. På Acer Aspire One skulle uri-en tilføjes manuelt. Den kan kopires fra serveren, gå i en browser ind på http://serverIP:631 (fx 192.168.1.20:631) Begge systemer kører med Ubuntu 9.10 / Netbook Remix

17 December, 2009

Acer Aspire One og Skype

Lyden i skype virker ikke; men ved at ændre ringetonen til pulse og at sætte sound til motherboardet virker sagerne. Klik på overskriften - den linker til en opskrift.

Wifi på Acer Aspire One

Det var en af de mere bøvlede ting at få til at virke. Efter megen googlen fandt jeg et tip, der virkede. Installer wicd via synaptic og genstart ...

Mange sites anbefaler at blackliste acer_wmi i /etc/modprobe.d/blacklist.conf ved at tilføje linjen:

blacklist acer_wmi

Men en enkelt blogger gik den modsatte vej. Jeg har med held valgt samme løsning, og droppet blacklisten af acer_wmi.

Og nu er jeg for første gang i meget lang tid online via wifi med vores Acer Aspire One.

08 December, 2009

Medierne som Maskinstormere

Det ligner en vis herres kamp mod vindmøllerne. I panser og plade stormede Don Quixote vindmøllerne; men det var ikke en kamp han kunne vinde.

Sådan er mediernes maskinstorm mod den frie adgang til nyheder på nettet også. Dagbladene er en uddøende race. At begrænse læsernes adgang er altså ikke vejen frem.

Folk gider ikke aviserne længere.

- Hvorfor vil vi ikke betale dem?

Tjah, jeg kan jo kigge indad. Hvorfor holder jeg ikke avis længere? Det må være ca. 5-6 år siden jeg sidst holdt en avis. Problemet var kombinationen af en meget høj pris - og det faktum at indholdet ofte var underlødigt.

Efter Danmarks eroringskrige i Østerled er nyhedsdækningen ikke blevet mere troværdig. Tvært imod. Det er vanskeligt at finde den kritiske journalistik. Information og nogle gange Kristeligt Dagblad er så vidt jeg kan se de eneste aktører, der forsøger at holde fanen højt.

På arbejdet kan jeg kigge i aviser. JyllandsPosten, Stiften og hvad de ellers hedder har næsten identisk indhold. Det ser ud til at mange journalister kritikløst kopierer det materiale man giver dem. Det kan være svært at tale om journalister, når der reelt er tale om kopister.

Engang var aviserne den 4. statsmagt. Den kontrollerende.

Sådan er det ikke længere. Nu er aviserne den 4. statsmagt. Den kopierende. Man kopierer den opportune holdning. Regeringens ord står uimodsagt. Selv når fremmedfjendske partier står bag en lovgivning, der er direkte modstrid med internationale konventioner og menneskerettighederne, så klapper pressen hælene sammen og skriger "Jawohl" til hysteriet.

Udviklingen er pinlig!

Hvad skal der til, hvis jeg skal betale for nyhederne? Mindre skrammel, færre reklamer, troværdig kritik og en helt ny kulturel dagsorden. Giv mig kvalitet, frem for kvantitet. Giv mig en lødig debat. Og lad være med at tro, at udviklingen af g-strengen er mere interessant end Schoppenhauers retorik. Læserne er ikke papnæser.

Når medierne med Murdoch i spidsen går til kamp mod den nye teknologi, så er der tale om maskinstormere, der ikke vil se, at udviklingen allerede har overhalet dem.

--

Og når gratisaviserne flyver rundt på banegården, så gider vi ikke engang at samle dem op. Der står jo ikke noget nyt i dem.

--

Men, når alt dette er sagt, så er der et problem. Et eller andet sted bliver jeg ved med at savne den journalistiske sporhund, pinden der roder i lortet og afslører falskheden. Hvor blev det af? Er det ikke melodien, der blev væk?

05 December, 2009

HP mini 2140 med Ubuntu Netbook Remix


Sådan ser skrivebordet ud med Netbook Remix, der er en Ubuntu klon. Når man taler om en lille skærm, så er denne GUI behagelig at bruge. Det tog lidt tid at vænne sig til at aktive programmer vises i menuen - og at der kun er en menu. Netbook Remix er mere fastlåst i sit design end man ellers er vant til fra Gnome; men effektivt er det. Jeg kan godt lide at bruge denne GUI.

Som sagt ville jeg gerne bevare Vista på denne pc - og derfor er Ubuntu installeret via Wubi. Alt virker så vidt jeg kan se upåklageligt.

02 December, 2009

Skrotter laptop

Så er bundskruerne ude. Ram og harddisk kan genbruges. Transformatoren kan sælges igen. Gad vide om elementer fra bundkort og skærmen kan genbruges?

Harddisken er en Seagate 5400.3 - jeg regner med at montere den i en "external hard disk case", der er bestilt via Amazon. Pris ca. 100,- kr.

Og så er det slut med Esprimo Mobile.

GDM nedgradering nødvendig i Archlinux

Efter opgradering virker GDM ikke længere i Gnome. Gnomes logonskærm looper tilsyneladende uendeligt. Så vidt jeg kan se er den eneste løsning at nedgradere GDM til en tidligere version - eller at vælge en anden logonprocedure end GDM. Nedgraderingen foregår sådan:

# pacman -U http://www.schlunix.org/archlinux/extra/os/x86_64/gdm-2.20.10-2-x86_64.pkg.tar.gz

Test

SXCB3T5783ZR

XFN link

Bror Arnfast