31 July, 2006

Newz; Microsoft tager gebyrer for download af beta-Office

Newz for Nørder skriver, at windows vil tage et gebyr for at downloade betaversionen af Office.

Hvorfor ikke spare de 1,5 dollar - og installere nogen programmer, der virker - også efter beta-stadiet? Prøv fx:

  • Open Office, sun
  • Abiword
  • Lyx
Bare for at nævne et par stykker...

Hurtigt css design - virker det så?


Fidusen ved det nye design på multimusen.dk er at det er nemt at opdatere en css fil. Teoretisk set, så kan man beholde den originale kode, og skifte de grafiske filer ud. Indholdet er som det er, eftersom det hentes fra en database, der styres af joomla.

I praksis fungerer det også. Der skal laves nogen passende grafiske filer, og så skal der ske ændringer i index.php (stien til css skal rettes) og i xml-filen. Når det er på plads, så kører tingene af sig selv.

Når designerne, forfatterne og programmørerne skal arbejde sammen, så bliver det med andre ord meget lettere.

Men det kræver en vis stringens, når indhold, data og præsentation skal adskilles mere eller mindre hermetisk.

29 July, 2006

Joomla templates: en visuel guide...

Denne visuelle css-guide ville nok have sparet mig for en 3-4 timers eksperimenter i Joomla-natten.

28 July, 2006

Nogen gange bliver man fanget af koder

Her er resultatet af nattens eksperimener...

Hvem burde ikke sove nu? Men nogen gange fanger koderne altså. I nattens løb har jeg eksperimenteret med et nyt design til multimusen.dk.

Det kunne være rart med et primitivt design, der kan:

  • Ændres til hvadsomhelst
  • Ikke roder data og præsentation sammen
Nå her er resultatet, som det ser ud nu:

25 July, 2006

Motorola RAZR mobil og Ubuntu

Det er jo altid spændende om en ny mobiltelefon kan snakke med linux. Via Bluetooth gik det helt smertefrit. Jeg installerede alt, hvad der stod Bluetooth på. Programmet Bluetooth File Transfer, eller blandt venner Bluetooth OBEX-tranfer, fandt omgåede min telefon.

Et par sekunder senere havde jeg overført det første billede.

15 July, 2006

Ny bog: Ubuntu - den lette vej til linux

På wikibooks.org har jeg taget initiativ til en dansk bog om Ubuntu.

Den er helt frisk - der står ikke meget; men vi mangler altså en bog for begyndere om Ubuntu. Hvis du vil dele din viden om linux / Ubuntu med andre, så skriv videre...

14 July, 2006

At få Joomla til at virke med MySQL

BS havde problemer med at sætte Joomla op. MySQL-opsætningen drillede. Vi aftalte at mødes over det i aftes. Jeg havde en vag idé om, hvad problemet var. Efter lidt eksperimenteren lykkedes det at få sat tingene op.

Joomla beder sådan set kun om fire informationer:

  1. MySQL databasens adresse. Det kan være mange ting; men mange servere er tilfredse med localhost.
  2. MySQL brugernavnet, her er der ikke så meget at rafle om. Det har man fået af udbyderen.
  3. MySQL brugerkoden, ligger også fast.
  4. MySQL databasens navn kan mærkeligt nok være mange ting.
Det sidste lyder jo forførende nemt; men i virkeligheden kan det drille, fordi serverne kan sættes op på flere måder. Hvis man laver en database, der hedder joomla, så kan serveren godt opfatte den som:

mit_brugernavn_mit_domaene_etellerandet_joomla_foo_bar

Og det er ikke lige til at gætte, hvordan den sag hænger sammen. For hvert forkert svar skulle alle oplysninger indtastes igen, og Joomla er ikke flink til at skrive, hvor problemet ligger. Det føles lidt som en ørkenvandring, når man ikke véd, hvad der er galt.

Derfor måtte vi gå en anden vej.

Løsningen ligner en omvej. Luk op for noget godt, luk op for PHP-MyAdmin. Lad PHP-MyAdmin vise databasens struktur - eller en mere eller mindre tilfældig SQL-sætning. PHP-MyAdmin skriver nemlig, hvad databasen hedder på serveren - og om man kalder localhost eller noget andet.

Som sagt så gjort. PHP-MyAdmin viste, at databasen kunne kaldes via localhost, at databasen hed brugernavn_domaene_joomla.

Vi skrev oplysningerne fra PHP-MyAdmin ind. Og så var der hul igennem.

Tilbage stod kun at fjerne installations-mappen på serveren og at ændre skriveretten (chmod) for visse mapper. Så nu har BS også et Joomla CMS.....

Og så var der dømt muffins fra Lindas Cookies!

(PS. Linket herover er et tip fra BS, det er et rigtig godt site om Joomla på dansk....)

12 July, 2006

Krauka bloggen

Følg vikingernes tapre færd til Island, Vølverne og mange andre steder...

Lidt før sommerferien udkom Kraukas 3. cd. I den forbindelse opdaterede jeg Kraukas hjemmeside, og vi oprettede blandt en blog på Blogger.

09 July, 2006

Agurketiden er over os

På tekst-TV2 har jeg set:
  • En minister brække sig over, at erhvervslivet ikke vil ansætte unge, der hedder Ali eller Hassan.
  • At erhvervslivet er begejstrede for nydanskere.
Vinden blæser fra nord til syd. Og fra syd til nord. Der er intet nyt under solen.

08 July, 2006

Xacti VPC-E6EX og Ubuntu

Xacti VPC-E6EX er et lækkert designet lille camera med mange muligheder. Det kan bruges som almindeligt camera - og det kan optage lyd eller film.

At bruge cameraet med Ubuntu er meget nemt. Når Xacti VPC-E6EX tilsluttes USB porten, så opdager cameraet at der er en forbindelse. Man vælger da mellem:

  1. PictureBridge: her starter gThumb automatisk, og billeder kan hentes ind.
  2. Man kan vælge at forbinde til en USB-kortlæser. Under Gnome vises en mappe på skrivebordet, og så kan du undersøge indholdet af dit multimediekort.
Den sidste mulighed er vigtig, fordi PictureBridge kun fortæller systemet, at der er billeder i farvandet. PictureBridge overfører ikke filmklip til gThumb. Hvis der er film eller lydoptagelser på Xacti VPC-E6EX, så skal den sidste mulighed bruges.

Xacti VPC-E6EX har mange indstillingsmuligheder; men manualen er unødvendigt teknisk. Faktisk forudsætter manualen, at brugeren kender de tekniske begreber.

Et godt eksempel er forklaringen til indstillinger af ISO. Her forklarer manualen fint og godt, hvordan indstillingerne ændres. Og det er fint nok. Men hvad er ISO? Det skal brugeren bare vide... Måske er der tale om banal viden inden for fotografering; men en lille forklaring om lysfølsomhed ville ikke koste mange linjer.

Nå, sådan er manualer. De er ikke skrevet til mennesker; men til andre ingeniører.

Nu skal man ikke bedømme et digitalcamera på manualen. Det ville være uretfærdigt. Xacti VPC-E6EX lever fint op til de behov, jeg har til mine turist og hobby-billeder. Det er nemt og bruge, og det er spændende at man også kan filme.

03 July, 2006

Vinderen af DM i triatlon



I går kom vi tilfældigt forbi opløbet i triatlon i Århus på den olympiske distance. Her kommer Ole Vinnergaard over målstregen som nr. 1 i tiden 1:53:34.

Akvariefotos - skal manipuleres...


Det er vanskeligt at fotografere et akvarium, fordi:

  1. lyset er svagt
  2. reflekser i glasset
  3. reflekser i vandet
  4. fiskene står ikke stille
Her har vores betta slendens naturligvis lagt sig lidt for tæt på varmedimmeren og filteret. Men der er faktisk plads til en betta i det grønne til højre. Hvorfor ikke flytte kræet?



Her er den klippet ud med GIMPs sakseredskab (man klikker hele vejen rundt, redskabet finder selv grænsen mellem fisk og baggrund. Til sidst klikkes i midten og så er der en selection... Resten er copy og paste. Og til sidst en crop, så billedet får den rette aflange form.

Betta Spendens er en labyrintfisk. De kan lide et akvarium med masser af planter - og helst også flydeplanter. Det har vi her.

01 July, 2006

Inspirationskilde - Browsershots.org/recent



Browsershots.org/recent/ viser her de nyeste sider, der er blevet testet af designerne (eller andre). I virkeligheden kan vi følge med i designernes arbejde. På den måde bliver brosershots.org en inspirationskilde for webdesignere.